Peste 270 000 de șoferi din România pot rămâne fară permisul de conducere. Legea a fost dată de Ministerul Sănătăţii

O noua lege ii pune pe jar pe șoferii din România. Aceasta lege a fost data de Ministerul Sanatatii, cel care a modificat normele minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.

Conform noilor prevederi, permisele de conducere nu vor mai fi eliberate sau reinnoite persoanelor care sufera de afectiuni neurologice grave, asta in cazul in care candidatul nu aduce un aviz medical autorizat in acest sens.

„In consecinta, tulburarile neurologice asociate afectiunilor sau interventiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficiente senzoriale sau motorii si afectează echilibrul si coordonarea, trebuie sa fie luate in considerare in functie de efectele lor funcționale si riscurile evolutive. In astfel de cazuri, eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere se poate realiza sub rezerva evaluării periodice, in cazul riscului de agravare. Sindromul de apnee moderata in somn de tip obstructiv corespunde unui numar de episoade de apnee si hipopnee pe ora (indice apnee-hipopnee) cuprins intre 15 si 29, iar sindromul de apnee severa in somn de tip obstructiv corespunde unui indice de apnee-hipopnee de minimum 30, ambele fiind asociate cu somnolenta diurna excesiva”, se arata in modificările realizate, potrivit kanald.ro.

Acest lucru poate duce la o reducere semnificativa a numărului de șoferi din țara pentru ca, potrivit unui studiu, Romania se poziționează pe locul 5 in clasamentul european al adormirii la volan, peste 270.000 de șoferi suferă de apnee in somn.

De aceasta afecțiune sufera peste 40% din populația intregii lumi. Afecțiunea se manifesta prin întreruperea fluxului de aer in timpul somnului si prin episoade de sufocare brusca.