Lovitura pentru romanii din strainatate! Pe langa justificarea banilor pe care ii trimit in tara, ei trebuie acum sa faca si asta:

Un nou proiect de lege spune ca romanii din strainatate care trimit sume mai mari de 1000 de euro in tara trebuie sa-i justifice.

Calin Popescu Tariceanu nu este de acord cu acest proiect de lege. “Nu vad justificarea. Sunt romani care fac eforturi foarte mari. Milioane de romani care au plecat in strainatate sa lucreze, care isi castiga viata si isi obtin veniturile, care au dreptul sa si le gestioneze cum doresc, sa le trimita in tara la familii, sa le depuna la banci, sa ii investeasca. Nu stiu de unde aceasta atitudine care mie mi se pare vecina cu spiritul militienesc care domnea odata in Romania, nu stiu daca nu este tot un fel de reverberatie a modului de gandire pe care unii din cei care functioneaza astazi in sistem il au si iata ca regasim antenele trimise si in tot felul de zone la care nu ne asteptam. Pe scurt, suntem impotriva, ca sa fie clar”, a spus Tariceanu.

Proiectul de lege de pe site-ul Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor prevede, la art. 7 (5), ca: „Pentru activitatea de remitere de bani, entitatile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 1.000 euro”.

Totodata, art. 7 alin (7) spune ca persoanele fizice au la dispozitie maximum trei zile lucratoare de la momentul in care au efectuat tranzactia sa raporteze informatii la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.