,,Mi-e tare rușine. Am 19 ani și sunt o tânără soție. M-am căsătorit anul trecut, iar el a fost primul meu bărbat. Acum trec prin momente groaznice cu el…”

Aceasta este povestea de viață a unei soții nefericite care și-a împărtășit povestea pentru a primi un sfat de la un terapeut profesionist, iată ce lucruri cumplite a putut trăi la numai 19 ani și ce sfat a primit:

,,Iarta-ma, te rog, ca nu imi dau numele, dar mi-e rusine… Am 19 ani si sunt o tanara sotie, pana de curand si fericita. M-am casatorit anul trecut cu iubitul meu de la 14 ani, a fost primul meu barbat si imi doresc sa fie si cel alaturi de care imbatranesc.

De cand suntem soti insa, parca nu ma mai priveste la fel… Pana acum ieseam impreuna in oras, ma incuraja sa imi vad de scoala si sa ii gasesc un loc de munca bun, insa acum parca as fi sclava sau mama lui. Se asteapta ca totul in casa sa fie perfect, mancarea facuta, frigiderul plin, hainele curate si calcate, iar eu nu mai am timp deloc pentru planurile mele.

Am incercat sa ii spun, dar se supara si nu stiu cum sa fac… Nu vreau sa renunt la el, dar nici la mine.”

Iată ce sfat a primit:

,,Draga mea,

El ce face in timp ce tu esti ocupata cu treburile casei? Pentru ca daca – sa zicem – el este la munca si aduce bani in casa, atunci va trebui sa reusesti sa fii mai eficienta. Eventual poti sa-i ceri sa plateasca o femeie sa te ajute, in cazul in care isi mai aminteste ca obisnuia sa te incurajeze sa fii si tu pe picioarele tale.

Daca nu te intelege, atunci vei fi nevoita sa folosesti tot arsenalul de fite si figuri pe care l-au inventat femeile casatorite de-a lungul istoriei, pentru a-si face barbatii sa priceapa ce vor. Da, dupa ce te muti cu un barbat, dupa ce dormi cu el in acelasi pat o vreme, sa nu te miri daca el devine ca un copilas de care trebuie sa ai grija. Schimbarile hormonale care intervin sustin aceasta transformare, din pacate.

Daca vrei sa pastrezi flacara pasiunii – care vine la pachet cu respectul lui – ai nevoie de o anumita distanta. Insa putina lume suporta asa ceva, drept pentru care se confrunta cu ceea ce ai povestit si tu. Daca, insa, reusesti sa fii foarte ferma si sa ii ceri cu hotarare sa te ajute cand ai nevoie, el va asculta.
Daca crede ca esti mama lui, nu fii o mama prea buna. Mai este un secret: barbatii au nevoie sa fie eroi. Daca reusesti cumva sa-l rogi sa te ajute, pentru ca tu nu poti singura sa faci chiar totul, iar dupa ce te ajuta il recompensezi intr-un fel in care lui ii face placere, ai mai deschis o cale de acces in comunicarea dintre voi.”

Sursa: libertatea.ro