Recomandarea unui instalator: „Fă acest lucru și mașina ta de spălat nu se va defecta niciodată! Dar trebuie să faci asta în mod regulat…”

Este greu de imaginat un apartament modern fără mașină de spălat automată. Punem hainele în interior, apăsăm un buton și peste un anumit timp le scoatem curate și uscate. Mașina de spălat va ține mai mult timp dacă o veți îngriji în mod corespunzător. Pentru a evita apariția depunerilor de calcar, mirosurilor neplăcute și ruginii… un maistru ne-a dezvăluit un secret!

Curățarea mașinii de spălat
Conform datelor statistice, principalele cauze ale defectării sunt depunerile de calcar și înfundarea filtrului. Curățarea cu regularitate a mașinii de spălat de depunerile de calcar și murdărie îi va permite să funcționeze mult mai bine.

Cum să curățați fierbătorul de apă de calcarul acumulat
Fierbătorul de apă îndeplinește funcția de încălzire a apei în tamburul mașinii de spălat. Dacă duritatea apei depășește norma stabilită, atunci există probabilitatea ca fierbătorul să se defecteze rapid. Odată cu fiecare spălare stratul de depuneri devine tot mai gros și ulterior mașina de spălat se va defecta.

1. Curățarea cu sare de lămâie
Calcarul acumulat este constituit din săruri metalice, iar pentru a le curăța este nevoie de acid. Cel mai simplu ingredient este sarea de lămâie. Pentru o mașină de spălat cu o capacitate de 5 l veți avea nevoie de 100-120 g. Turnați sarea de lămâie în compartimentul pentru detergent și porniți un ciclu de spălare la 60°C pentru o oră sau mai mult. Acest procedeu va curăța atât fierbătorul de apă, cât și tamburul mașinii de spălat.

2. Curățarea cu oțet
Turnați în sertarul pentru detergent 200-250 ml de oțet de 9%. Oțetul curăță rapid fierbătorul de apă, însă poate deteriora piesele din cauciuc. Decizia vă aparține dacă să curățați sau nu mașina de spălat cu oțet.
Unii specialiști recomandă să se adauge la fiecare spălare bicarbonat de sodiu. Acesta face apa mai moale, îndepărtează mirosurile neplăcute și încetinește formarea depunerilor de calcar.

3. Curățarea filtrului de scurgere
Dacă nu veți curăța filtrul de scurgere, atunci apa poate să se ridice în sus și să iasă în exterior. Pentru a evita acest lucru, trebuie să curățați filtrul cu regularitate. Este foarte simplu. De regulă, filtru se află în partea din față jos a mașinii de spălat.

Mai întâi de toate așterneți un prosop sub filtru, apoi deschideți capacul de protecție. Fiți atenți că se poate scurge până la un litru de apă. Răsuciți filtrul împotriva acelor de ceasornic și îndepărtați toată murdăria. Ștergeți orificiul, răsuciți filtrul înapoi și închideți capacul.

4. Curățarea compartimentului pentru detergent
Dacă mașina de spălat este utilizată un timp îndelungat, pe acest compartiment se depune murdărie, mucegai sau chiar ciuperci. În procesul de spălare toate acestea intră în contact cu tamburul și cu hainele noastre. Curățarea acestui compartiment este simplă, deoarece acesta se scoate din mașina de spălat.

Veți avea nevoie de periuță de dinți, săpun și alte produse de curățare. Murdăria și mucegaiul pot fi îndepărtate cu o periuță și cu săpun. Pentru a îndepărta depunerile de calcar folosiți detergenți speciali. Aplicați pe compartiment detergent și lăsați pentru 1-2 ore. Procedura este simplă, de aceea poate fi repetată la fiecare a 5-a spălare.

5. Curățarea garniturii
Amestecați puțin clor cu apă caldă în raport de 1:1, înmuiați laveta și ștergeți toată suprafața interioară. Dacă este foarte multă murdărie, lăsați laveta înmuiată în soluție pentru jumătate de oră. Apoi frecați încă o dată cu periuța de dinți.

De acum înainte veți avea o mașină de spălat curată și plăcut mirositoare!