Cele 10 semne prin care vei deosebi un om inteligent de unul prost:

„Te poți molipsi de prostie sau de înțelepciune la fel de ușor, ca de o boală contagioasă” – ne-a prevenit Shakespeare. De aceea, trebuie să ne alegem foarte atent oamenii din preajmă. Și cum înțelegem cine este în fața noastră: un om deștept sau unul nu prea? Psihologii dezvăluie care sunt cele 10 semne, ce se referă la o persoană inteligentă.

Atunci când faci cunoștință cu cineva, încearcă să le găsești în interlocutorul tău.

1. Nu dă nicio apreciere, fără a cunoaște contextul

Un om deștept nu se grăbește să vină cu concluzii și aprecieri, până ce nu va analiza toate circumstanțele și detaliile. El critică și judecă foarte rar.

Un prost împarte aprecieri în stânga și în dreapta, fără să se gândească prea mult și crede că el este mai bun decât cei, pe care-i critică.

2. Își recunoaște cu ușurință greșelile

Misiunea omului deștept este de a găsi adevărul și nu de a avea mereu dreptate. El înțelege foarte bine că poate greși, întrucât nimic nu este perfect în această lume. Oamenii mai puțin inteligenți nu-și recunosc propriile erori.

3. Au un comportament liniștit

Studiile arată că oamenii perspicace sunt mult mai calmi, decât cei care posedă un IQ mai scăzut.

Cercetările efectuate de-a lungul mai multor ani de către oamenii de știință din cadrul Universității Michigan au demonstrat că există o legătură dintre comportamentul agresiv și nivelul scăzut al intelectului.

4. Nu se cred mai buni ca alții

Oamenii proști se cred mai buni ca alții. Potrivit cercetării publicate în revista „Știința psihologiei”, indivizii mai puțin mintioși sunt mai predispuși la homofobie și rasism. Ei îi ofensează pe alții pentru arăta mai bine pe fonul celorlalți.

Oamenii cu scaun la cap nu se compară cu alții. Ei se bucură de succesele altora și deseori sunt gata să sară în ajutor.

5. Sunt mai empatici

Persoanele cu un IQ scăzut sunt deseori egoiste. Ele sunt indiferente față de necesitățile și sentimentele altor oameni. Asta se întâmplă din cauza incapacității lor de a se pune în locul altori oameni și de a le înțelege modul de gândire.

6. Se simt confortabil în singurătate

Un om deștept nu se plictisește în intimitate cu gândurile sale. Deseori, ideile importante vin anume în aceste momente. Un prost însă se teme să rămână singur, întrucât va fi nevoit să sesizeze propria goliciune.

7. Merg târziu la culcare și amână deseori deșteptătorul

Cercetătorii din Japonia, Kaya Perina și Satoshi Kanazawa cred că printre persoanele nocturne sunt cei mai mulți deștepți. În cercetarea lor, ei au găsit legătura dintre ritmul circadian și inteligența ridicată. De asemenea, ei au mai constatat că oamenii, care-și amână deșteptătorul sunt mult mai receptivi la necesitățile corpului lor.

8. Nu se tem să pară stupizi

Deștepții nu se tem să pară proști, ei își permit să se relaxeze. În timp ce persoanele cu mai puțină minte încearcă să-și demonstreze capacitățile intelectuale. Ei te vor corecta cu plăcere. Ai întâlnit astfel de oameni?

9. Nu se tem

Viața omului deștept nu este controlată de frici. Iar prostul este și fricos, el se teme să încerce ceva, cu gândul că n-o să reușească. Atunci când acționează, omul capătă experiență, iar cel ce stă acasă și tremură nu va înțelege adevăratul sens al vieții.

10. Dialoghează

Dacă cineva vorbește întruna despre sine și nu te lasă să spui și tu vreun cuvânt să știi ca ai în față un prost. Uneori omul vrea să-și descarce sufletul, dar nu trebuie să se întâmple așa de fiecare dată.