De ce se usucă plantele când sunt mutate în alt ghiveci

Ti-ai cumparat un ficus viguros sau o begonie plina de flori, ti s-a parut vasul de la florarie prea mic si le-ai transplantat intr-un ghiveci mai mare? Dupa doua-trei zile, insa, plantele au inceput sa se ofileasca si le-ai pierdut.

Oricat de multe am stii despre flori, tot se intampla sa mai facem greseli si sa le pierdem. Iar transplantarea este un proces delicat, care afecteaza orice planta, oricat de viguroasa ar fi. Nu este un obiect pe care sa il muti fara griji dintr-un loc in altul. Trebuie sa alegi timpul cel mai potrivit si sa stii cum sa manevrezi coletul de radacini pentru a afecta cat mai putin dezvoltarea ulterioara a plantei.

In cele ce urmeaza va prezentam cateva sfaturi care va vor ajuta data viitoare cand vrei sa transplantezi o floare.

Lasa planta sa se acomodeze cu noul spatiu

Oricat de mic si de nepotrivit ti se pare ghiveciul in care ai cumparat floarea, tine cont ca in el s-a dezvoltat planta in ultimele luni si ca pamantul de la radacini contine tot ce ii trebuie. Nu o deranja imediat ce o aduci acasa. Gaseste-i locul potrivit in casa, in functie de lumina de care are nevoie, si las-o cel putin doua sau trei saptamani sa se acomodeze. Transportul in magazine si apoi la tine acasa este un adevarat soc pentru plantele la ghiveci, care trebuie sa se adapteze la noi conditii de lumina, temperatura si umiditate.

Alege timpul potrivit

Majoritatea plantelor la ghiveci trebuie transplantate la inceput de primavara, cand intra intr-o noua etapa de vegetatie si radacinile cresc mai repede. Doar plantele care infloresc iarna, precum Craciunita, siclamele sau anumite specii de orhidee, pot fi mutate in alte ghivece pe timp de toamna.

Uda bine pamantul din ghiveci

Inainte sa o transplantezi in alt ghiveci, uda bine radacinile cu trei sau patru ore mai devreme. Astfel, socul desprinderii din vasul vechi nu va mai fi la fel de puternic. Iar daca transplantezi floarea in ghivece de lut, tine-le in apa cateva ore inainte, sa fie umede.

Taie varfurile radacinilor

Daca radacinile plantei au crescut prea lungi si ies din pamantul in care a fost plantata, trebuie taiate foarte scurt la varfuri, pentru a stimula cresterea. Ai grija ca foarfeca sa fie dezinfectata, sa nu transmiti vreo boala de la alte plante la care ai mai folosit-o.

Dupa trtansplantare, tine departe florile de soare

Dupa ce trece printr-un proces atat de dificil pentru ea, planta are nevoie de un repaus si trebuie tinuta intr-un loc luminat, dar departe de soare. Radacinile au nevoie de timp pentru a se acomoda in pamantul nou si pentru a incepe sa absoarba apa si nutrientii esentiali, de aceea, temperatura nu trebuie sa se schimbe. Pastreaza pamantul usor umed si ai rabdare cateva zile pana cand planta redevine vioaie.