Cel mai sărac președinte dă o lecție politicienilor din întreaga lume

Prezentat drept „cel mai sărac” preşedinte din lume, preşedintele Uruguayului, Jose Mujica, a ajuns la finalul mandatului său de cinci ani. Mujica este singurul preşedinte care trăiește în condiții extrem de modeste, greu de imaginat pentru un om cu funcția sa.

Fost luptător de gherilă, presedintele urguayan a fost împuşcat de 6 ori în timpul luptelor împotriva regimului aflat la putere în anii ’70, a stat 14 ani în închisoare, din care doi a fost izolat pe fundul unui puţ.
José Mujica a renunțat la casa de lux pe care statul o oferă liderilor și a optat pentru o fermă a soției sale din afara capitalei Montevideo, păzit de numai doi bodyguarzi şi de căţeluşa lui cu trei picioare.

Potrivit ultimei sale declaraţii de avere, deţine doar două maşini, o proprietate mică şi o fermă. Iar când un şeic i-a oferit un milion de dolari pe unul dintre automobile, o rabla locala veche de 40 de ani, liderul uruguayan a refuzat categoric.

Alaturi de sotia sa duce o viață foarte simplă: își cultivă pământul singuri și cresc animale. Singurul lucru care sugerează că în ferma veche stă o personalitate este echipajul de ofițeri care păzește împrejurimile, potrivit independent.md.
Jose Mujica nu numai că preferă un stil de viaţă modest, el donează în scopuri caritabile aproape tot salariul său, echivalentul a 12 mii de dolari și a primit eticheta de „cel mai sărac președinte din lume”.

José Mujica duce un trai asemenea majorităţii pentru că majoritatea poporului a fost cea care l-a votat, spunand că din punct de vedere moral nu are dreptul de a trăi ca o minoritate în ţara sa.

„Nu am nevoie de multe. Trăiesc exact cum trăiam şi când nu eram preşedinte – în acelaşi cartier, în aceeaşi casă, în acelaşi fel. Şi sunt un republican”, spune fostul presedinte.

„Multe persoane vor bani în cantităţi mari. Nu ar trebui să intre în politică. E felul meu de a vedea lucrurile. Nu improvizez. Nu fac marketing. Aceasta este filosofia mea”, a mai spus preşedintele Uruguayului.