Ce rol au ferestrele mici de la baie și bucătărie

Multă lume se întreabă probabil ce rol au ferestrele mici dintre baie și bucătărie care pot fi văzute la locuințele mai vechi. Cu timpul, acestea au dispărut, nemaifiind găsite la apartamentele moderne de dată mai recentă. Însă în trecut ele aveau un rol bine definit, fiind foarte utile…

În apartamentele moderne, nu veți mai găsi ferestre mici între baie și bucătărie. Cu toate acestea, în locuințele vechi acestea erau obligatorii. Multă continuă să locuiască în apartamente unde există o fereastră între baie și bucătărie, dar puțini știu care este rolul acesteia.

Ei bine, în acest caz există mai multe versiuni. Potrivit uneia dintre ele, mai demult, încălzirea apei în case se făcea cu ajutorul unui încălzitor de apă cu gaz. Astfel că aceste ferestre au fost prevăzute de codurile de construcție. În caz de incendiu sau explozie, fereastra trebuia să ajute la protejarea zidurilor de distrugere. În cazul în care deflagrația se producea în baie, atunci valul exploziv ar fi spulberat fereastra iar pereții ar fi rămas intacti.

Este o versiune destul de motivată, ținând cont că acestea au apărut mai întâi în URSS. Chiar și Mihail Bulgakov, în cartea sa „Inimă de câine”, a descris în detaliu modul în care Sharikov a comunicat cu profesorul printr-o fereastră similară dintr-o baie inundată.

Se pare că aceste ferestre au îndeplinit de fapt mai multe funcții. Prima și cea mai importantă era de fapt economisirea luminii. Înainte de apariția electricității, pentru a intra în baie, trebuia să se aprindă lumânări sau o lampă cu kerosen. Însă o astfel de fereastră servea drept sursă de lumină, oricât de mică ar fi fost ea.

De asemenea, datorită acestor ferestre, se efectua ventilarea încăperii. Pentru a preveni acumularea umezelii, ferestrele erau deschise și camera era ventilată și aerisită astfel.

Nu în ultimul rând, în cazul în care cineva din baie se simțea rău și era în imposibilitate de a deschide ușa din interior, prin această fereastră se putea intra în respectiva încăpere pentru a i se acorda ajutor să iasă.

Așadar, acum se știe ce rol au ferestrele mici dintre baie și bucătărie și din ce considerente au fost ele construite. În prezent, deoarece ele au dispărut, în cazul în care încuietoarea ușii s-a blocat va trebuie să scoateți ușa complet sau să apelați la un lăcătuș mecanic. Așa că oamenii din secolul trecute știau să facă ceea ce trebuie iar ideile lor nu erau atât de rele!