Uite ce soluție a găsit un fermier pentru încălzirea locuinței

Soluție pentru încălzirea locuințelor cu ajutorul unui ”combustibil” mai accesibil ca preț. Bogdan Costache, un tânăr fermier din Găești, județul Dâmbovița, a decis ca în locul lemnelor de foc – la care metrul cub a ajuns la un preț record în această iarnă, să alimenteze centrala casei cu porumb.

Încălzirea casei cu porumb în amestec cu peleți a fost o soluție la care fermierul a apelat pentru a reduce cheltuielile de peste iarnă. Cu o recoltă bună de cereale în 2017, nu puțini agricultori s-au arătat interesați de detalii suplimentare după ce Bogdan Costache a postat pe Facebook imagini cu centrala pe care o utilizează și în care arde și boabe de porumb.

”Dacă lemnele sunt scumpe, ardem porumb, a fost și e încă ieftin. Costă 600 lei tona de peleți și 500 lei tona de porumb și ard o lună jumătate lejer”, a dat explicații tânărul fermier celor interesați la postarea sa publicată pe grupul destinat producătorilor agricoli – Agricultura Românească.

Nu doar tânărul fermier a apelat la porumb din ferma proprie pentru încălzirea casei peste iarnă. Alți fermieri au venit cu informații privind folosirea știuleților pentru alimentarea centralelor termice.

”Și noi la centrală băgăm știuleți combinați cu câteva lemne. Pentru că o tonă de lemne e mai scumpă decât o tonă de porumb,ne-am conformat”, a spus Mihaela Drăghici din Brăila.

Pentru eficiența soluției de încălzire cu porumb, fermierul Bogdan Costache folosește o centrală cu aprindere electronică. Prețul centralei termice a fost de 5.000 de euro, fără costul sistemului de calorifere.

Pentru a încălzi o suprafață de 130 de metri pătrați, agricultorul arată că într-un interval de 42 de ore a ars trei saci de peleți de 15 kilograme fiecare și porumb trei găleți de 15 litri, în amestec.