Comuna din România pentru care oamenii abandonează viața la oraș

Curata si cocheta, comuna Ciugud din Alba poate fi un model pentru orice oras. Sute de tineri s-au mutat in ultimii ani acolo, atrasi de conditiile de trai.

Toate casele au utilitati, drumurile sunt asfaltate, iar preturile sunt inca mici. O locuinta porneste de la 30.000 de euro, bani in care este inclusa si linistea, spun orasenii care fug de zgomotul localitatilor urbane.

Cine ajunge in Ciugud, judetul Alba crede ca a nimerit in alta tara, intr-o comuna cu stradute ingrijite si asfaltate, apa, canalizare, curent si chiar internet wireless. Nu e de mirare ca multi oraseni s-au mutat aici.

Cativa tineri au renuntat la viata agitata la oras acum 5 ani. Au toate facilitatile si nu le lipseste nimic.

Florina Guzuna, localnic Ciugud: „Satul e curat, zona curata, facilitati care poate sunt mai bune ca in oras. Apa, gaz, canalizare, in comuna internetul este gratuit. Mult mai acceptabil ca in oras.”

Dupa ce a trait la oras 46 de ani, Ioan Avram a vandut tot si s-a mutat la Ciugud: „E foarte aproape de oras si are conditii foarte bune de confort, drumuri, canalizare, toate lucrurile. Am avut doua apartamente pe care le-am vandut si ne-am mutat la tara. Ai aer curat, ai o rosie proaspata in gradina, ai tot ce vrei.”

Ana Maria Tiuc: „Cand am cumparat noi in urma cu 10 ani era undeva la 8-9 euro metrul patrat, pe cand in Alba si la iesire din Alba – 30, 40, 50 de euro metrul patrat. S-a populat foarte mult ca deja se unesc satele. Urmeaza sa se faca o gradinita cu program prelungit pentru copii, clar se investeste si pentru tineret.”

Autoritatile din Ciugud au modernizat comuna dupa ce au accesat fonduri europene: peste 20 de milioane de euro, adica bugetul comunei pe urmatorii 100 de ani.

Gheorghe Damian, primar Ciugud: „Avem standarde de viata la fel ca si la oras. In plus, fata de oras avem liniste. Au crescut si preturile terenurilor, undeva la 15 euro metrul patrat. Nu exista casa in comuna Ciugud care sa nu aiba toate utilitatile si sa nu aiba asfalt la strada.”