Presedintele de bloc poate intra apartamentul tau fara sa ii dai voie. Se dau amenzi

Anunt important pentru cei care stau la bloc. Propietarii apartamentelor trebuie sa stie ca presedintele de bloc sau un reprezentant al asociatiei de proprietari, are dreptul sa intre in apartament fara acordul vostru.

Acest lucru se va face pe baza unui preaviz motivat si in anumite situatii. Locatarii care interzic accesul membrilor asociatiei in propria locuinta risca amenzi de pana la 3.000 de lei.

Potrivit avocat.net, proprietarul este obligat prin lege sa permita accesul unui membru al asociatiei in apartamentul sau, pentru efectuarea lucrarilor de reparatii sau in situatii de urgenta.

Accesul in locuinta se face pe baza unui preaviz motivat scris, din partea asociatiei de proprietari, de cinci zile (pentru constructii/reparatii) sau de 24 de ore (pentru situatii de urgenta).

De asemenea, presedintele de bloc nu este singura persoana care are dreptul sa intre in locuinta in urma notificarii. Astfel, pe langa presedintele de bloc, mai pot patrunde in apartament administratorul sau persoana angajata sa realizeze lucrarile.

In cazul in care propietarul refuza permiterea accesului in apartament a persoanelor de mai sus si aduce prejudicii celorlalti locatari, va raspunde civil si penal.

Potrivit Legii nr. 196/2018, cei care nu le permit persoanelor abilitate sa intre in locuinta pentru lucrari de constructii si reparatii sau in situatii de urgenta pot fi amendati cu sume intre 500 si 3.000 de lei. Amenda se aplica de catre Politia Locala, primari sau imputernicitii lor.