Centrale termice de apartament, INTERZISE! Anunț de ultimă oră

Care sunt centralele termice de apartament interzise în România. Doar aşa se pot monta, de fapt. Despre ce este vorba, citiți în articolul de mai jos.

S-a anunțat care sunt centralele termice de apartament interzise în România. Doar aşa se mai pot monta, de fapt, pe viitor.

Autoritățile din România vor să interzică centralele de apartament care au coșuri de fum proprii. Ce pot face românii în acest caz citiți în rândurile următoare.

Asociația Energia Inteligentă a anunțat că proiectele de instalații de gaze pentru centrale termice care au coșuri individuale, în apartamente, nu vor mai fi autorizate de către verificatorii de proiecte pentru a fi montate.

Adică, este necesar, la blocurile, unde se dorește instalarea de cazane murale în fiecare apartament, să devină obligatorie utilizarea cazanelor cu tiraj forțat în configurația C4. Acest tip de centrală necesită să fie conectată la sisteme de coșuri concentrice tip LAS ce deservesc mai multe centrale. De asemenea, mai pot fi racordate la sisteme de conducte separate. Trebuie menționat că la astfel construcții prețurile pot ajunge la câteva mii de euro.

În acest fel, cei care locuiesc la bloc în București, Timișoara, Constanța etc. se lovesc de imposibilitatea legală de a mai monta centrale termice care au coșuri individuale.

Ordinul nr. 862 din 27 noiembrie 2001, care completează Ordinul ministrului sănătății nr. 536/1997 pentru aprobarea normelor de igienă și a recomandărilor cu privire la mediul de viaţă al populației, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 46 din 23 ianuarie 2002, prevede la art. 1 că: ”În cazul instalării microcentralelor termice cu putere instalată de până la 25 kW în locuințe tip apartament din blocurile de locuințe cu mai multe niveluri, proiectantul și beneficiarul sunt obligați să asigure evacuarea gazelor arse printr-un coș colector vertical, a cărui înălțime să depășească aticul blocului”.

Totodată, în cazul în care debranşarea se face cu intenția înlocuirii sistemului de încălzire centralizat cu un sistem de încălzire individual pe bază de gaze naturale sau gaze lichefiate, suplimentar se vor îndeplini anumite condiții. În această situație, evacuarea gazelor arse se va face printr-un coș care va depăși nivelul aticului imobilului, prevede Ordonanța nr. 73 din 29 august 2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică produsă centralizat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 650 din 31 august 2002, la art 32, alin 2.

În Uniunea Europeană se vând doar centrale pe gaz în condensație. Acestea sunt mai eficiente și au un consum mai mic, însă necesită o investiție inițială mai mare. Cu toate acestea, dacă optezi pentru o astfel de centrală termică, îți vei scoate investiția, deoarece consumă cu până la 30% mai puțin decât cele tradiționale. Pe lângă toate acestea, vei ajuta și la protejarea mediului.

Din nefericire, acestea centrale termice nu se pot monta în orice tip de locuință. Cei care aleg să folosească acest gen de centrală trebuie să țină cont pe lângă posibilitățile materiale, de mai mulți factori. Pe de altă parte, centralele mai ieftine cu evacuare forțată nu se mai folosesc în Uniunea Europeană, datorită faptului că eliberează foarte mult gaz ars în atmosferă.