Raed Arafat, decizie radicală! Test PCR la intrarea în țară, inclusiv pentru persoanele imunizate

Situația din țara noastră este din ce în ce mai dificilă în ultima perioadă. Deși au fost introduse măsuri suplimentare, tot mai mulți oameni s-au imunizat și numărul de cazuri a scăzut, se pare că noua tulpină Omicron provoacă panică. În ședința de astăzi, Raed Arafat ar fi cerut introducerea unei măsuri drastice: testarea PCR, obligatorie pentru intrarea în țară chiar și pentru va.ccinați.

Măsură drastică pentru români
Șeful DSU ar fi luat o decizie de ultim moment în ședința de guvern care a avut loc chiar vineri, 3 decembrie. Astfel, Raed Arafat ar fi cerut ca de duminică, 5 decembrie, toate persoanele care intră în România, indiferent de țara de unde se întorc sau dacă sunt sau nu va.ccinate, trebuie să prezinte un test PCR negativ, conform surselor Digi24.

Arafat ar fi cerut ca această măsură să intre în vigoare de duminică și să fie valabilă până pe data de 4 ianuarie, după terminarea sărbătorilor de iarnă. Șeful DSU ar fi ales această măsură pentru a preveni răspândirea variantei Omicron pe teritoriul României, având în vedere că deja există persoane suspecte și această mutație este mult mai periculoasă decât celelalte.

În prezent, persoanele care sunt va.ccinate pot călători liber în majoritatea statelor. La fel și la noi în țară, cei care sunt va.ccinați sau au trecut prin boală nu mai au nevoie de un test negativ. O măsură asemănătoare cu cea propusă de Arafat a fost adoptată în Bulgaria, însă doar în cazul celor care vin din țări incluse în zona roșie.

Se pare că cererea lui Arafat a stârnit controverse. Colegii săi s-au opus și au precizat clar că nu sunt de acord cu o astfel de măsură. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu susțin că obligativitatea unui test PCR va provoca haos la vamă de sărbători, când mulți călătoresc spre casă.

Șefului DSU nu i-ar fi fost aprobată cererea, așa cum susțin sursele prezente la ședință. În plus, ar fi fost însărcinat să caute o altă modalitate de a controla răspândirea vi.rusului și a mutațiilor acestuia, având în vedere că el este responsabil de gestionarea pan.demiei.