E oficial! S-a dat lege in Romania! Vestea asteptata de milioane de romani

Guvernul României urmează să aprobe astăzi un proiect de ordonanță de urgență. Este vorba despre legea anti speculă, menită să protejeze consumatorii publici în anumite situații. De exemplu, în perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de răz.boi. Iată ce prevede această lege!

Așadar, prin acest proiect, Guvernul României dorește să oprească creșterile nejustificate de prețuri. Această lege are ca obiectiv principal combaterea acțiunilor speculative ale magazinelor din țară.

Produsele considerate în situații de risc speculativ vor fi, așadar, identificate de Guvern. În proiectul de lege se arată că intreprinderile au obligaţia să acţioneze cu respectarea uzanţelor cinstite, în conformitate cu principiul general al bunei – credinţe şi cu prezenta lege.

Această lege vizează în mod diret toate produsele considerate în situație de risc speculativ, ce pot afecta buna funcționare a economiei sau bunăstarea consumatorului.

Situațiile în care apare specula sunt următoarele: practicarea unor prețuri nejustificat de mari, limitarea producției sau a vânzărilor sau acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

Amenzile cu care se pot alege cei care încalcă legea
Pe de altă parte, situațiile în care este nevoie de o asemenea lege sunt următoarele: perioadele de stare de mobilizare parţială sau totală a forţelor armate și stare de răz.boi, stare de asediu şi stare de urgenţă sau starea de alertă.

În cazul în care este încălcată Legea anti speculă, amenzile sunt următoarele:

– amendă de la 0,1% – 1% din cifra de afaceri totală din anul financiar anterior sancţionării în cazul contravenţiilor săvârşite de întreprinderi, dar nu mai puțin de 10 000 lei;

– amendă de la 5.500 lei la 11.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.