Planul lui Putin, dezvăluit de serviciile americane de spionaj. Liderul de la Kremlin vrea să controleze teritoriul ucrainean până la regiunea separatistă moldoveană Transnistria

Planul lui Vladimir Putin a fost dezvăluit recent de serviciile secrete americane, care consideră că liderul de la Kremlin se pregăteşte de un conflict de lungă durată. Din primele informații, se pare că ambițiile teritoriale ale rușilor ar viza teritoriul ucrainean până la Transnistria. Pe termen scurt, însă, Vladimir Putin dorește cucerirea regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Serviciile de spionaj americane susţin că Putin „se pregăteşte de un conflict prelungit în Ucraina”, iar obiectivele sale trec de regiunea Donbas. Liderul de la Kremlin are ambiţia de a-şi impune controlul până la regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Toate acestea au fost transmise de directoarea serviciilor naţionale de informaţii (DNI) Avril Haines, pentru Congres.

Planul lui Putin, dezvăluit de serviciile secrete americane
Serviciile de informaţii americane sunt sigure că președintele Federației Ruse se pregăteşte pentru un conflict de lungă durată în Ucraina. Obiectivele sale se extind cu mult dincolo de regiunea estică a Donbasului, unde armata rusă este în prezent concentrată după ce a fost respinsă de forţele ucrainene din Kiev în primele săptămâni ale răz.boiului.

„Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit din Ucraina, în timpul căruia încă intenţionează să atingă obiective dincolo de Donbas. Estimăm că obiectivele strategice ale lui Putin probabil nu s-au schimbat”, a afirmat Avrin Haines.

Astfel, decizia de la sfârşitul lunii martie de a reorienta forţele ruse asupra Donbasului este doar o schimbare temporară pentru a recâştiga iniţiativa, consideră directoarea serviciilor naţionale de informaţii.

Avril Haines a evocat o imagine sumbră şi incertă a următoarei faze a invaziei lui Putin, despre care a spus că va fi dificil de prezis. Și aceasta deoarece Putin se confruntă cu o discrepanţă între ambiţiile sale şi capabilităţile militare convenţionale actuale ale Rusiei.

Ce obiective are Putin pe termen scurt
„Credem că dihotomia se va transforma într-o perioadă de luare a deciziilor ad-hoc în Rusia, atât în ceea ce priveşte ajustările interne necesare pentru a susţine acest impuls, cât şi conflictul militar cu Ucraina şi Occidentul”, a mai declarat Haines.

Cu toate acestea, ea a mai subliniat că nu crede că Putin va utiliza armele nucleare decât dacă simte că există o ameninţare pentru însăşi existenţa Rusiei. În plus, Avrin Haines a mai spus că obiectivele militare pe termen scurt ale lui liderului rus sunt cucerirea celor două regiuni Doneţk şi Lugansk, plus o zonă tampon în jurul lor şi încercuirea forţelor ucrainene în nord pentru a consolida controlul asupra unui pod terestru către Crimeea şi pentru a asedia regiunea Herson, de unde provine apa Crimeei.

Serviciile de informaţii americane au indicii potrivit cărora Putin doreşte să îţi extindă controlul pe toată coasta Ucrainei la Marea Neagră, până la regiunea separatistă moldoveană Transnistria. Cu toatea acestea, Haines crede că preşedintele rus se va confrunta cu o sarcină dificilă în vederea îndeplinirii acestor obiective.