Joe Biden face mutarea momentului. Anunţul care va demoraliza Rusia

Președintele american Joe Biden a dat asigurări Finlandei și Suediei, cele două state care au depus cereri de aderare la NATO, că SUA vor rămâne vigilente în fața unei amenințări din partea Rusiei și că îşi vor menţine ”activitatea şi prezenţa exerciţiilor robuste” în regiunea Mării Baltice.

Statele Unite vor coopera cu Finlanda şi Suedia în cazul unei ”ameninţări la adresa securităţii comune” şi cu scopul de a descuraja şi a înfrunta „agresiunea sau ameninţarea unei agresiuni”.

Declarațiile președintelui american Joe Biden au fost făcute pe fondul solicitării celor două naţiuni nordice de aderare la NATO.

Preşedintele Joe Biden a afirmat că ”sprijină cu fermitate” cererile de aderare la NATO ale ambelor ţări nordice şi a subliniat că întreaga alianţă militară ar ”beneficia” de pe urma aderării celor două țări.

Joe Biden: ”Finlanda şi Suedia sunt parteneri vechi şi neclintiţi ai SUA”
”În timp ce solicitările lor de aderare la NATO sunt luate în considerare, Statele Unite vor coopera cu Finlanda şi Suedia cu scopul de a rămâne vigilenţi împotriva oricăror ameninţări la adresa securităţii noastre comune şi cu scopul de a descuraja şi a înfrunta agresiunea sau ameninţarea unei agresiuni”, a declarat preşedintele SUA.

”Finlanda şi Suedia sunt parteneri vechi şi neclintiţi ai Statelor Unite. Prin aderarea la NATO, vor consolida şi mai mult cooperarea noastră în domeniul apărării şi vor aduce beneficii întregii Alianţe Translatlantice”, a mai afirmat Biden.

SUA îşi vor menţine ”activitatea şi prezenţa exerciţiilor robuste” în regiunea Mării Baltice, a continuat liderul american.

Joe Biden urmează să îi întâmpine joi pe omologul său finlandez, Sauli Niinisto, şi pe premierul suedez, Magdalena Andersson, la Casa Albă, într-o manifestare explicită a sprijinului oferit de Washington celor două naţiuni nordice.

Aderarea la NATO a Finlandei și Suediei, pe masa alianței nord-atlantice
Finlanda și Suedia au depus oficial miercuri cererea de aderare la alianța nord-atlantică, în ciuda avertismentelor Rusiei privin riscurile la care se expun.

Ca urmare a invaziei Ucrainei, Vladimir Putin primește exact opusul a ceea ce și-a dorit: graniță directă cu o țară NATO.

Finlanda și Suedia mai au de trecut un singur hop înainte de aderarea efectivă la NATO: opoziția Turciei la această extindere a alianței. Președintele Erdogan a declarat zilele trecute că ar fi „o eroare” ca NATO să primească cele două state nordice.

Finlanda – care împarte o graniță de 1.300 de kilometri cu Rusia – și vecina sa, Suedia, au fost puse în gardă de invazia Ucrainei de către Rusia și au decis să renunțe la neutralitatea lor istorică.