Prima țară din Europa care impune carantina obligatorie! Decizie fără precedent luată de România

Crește numărul cazurilor de variola maimuței, motiv pentru care mai multe țări iau deja măsuri preventive. Carantina obligatorie și achiziționarea vaccinurilor, printre primele măsuri luate de autorități.

Răspândirea variolei maimuței, boala infecțioasă care a fost raportată în mai multe țări din Europa, SUA, Australia și Canada a determinat autoritățile să introducă primele măsuri preventive.

Carantina obligatorie și achiziționarea vaccinurilor sunt primele măsuri care vor fi luate în lupta cu variola maimuței.

Cazurile de variola maimuței se înmulțesc la nivel internațional, lucru care a determinat autoritățile să introducă primele măsuri preventive în lupta cu această boală infecțioasă.

Printre țările care iau măsuri în lupta cu variola maimuței se numără și România, care va achiziționa în jur de 1000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuței, potrivit declarațiilor ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.
Acesta a declarat că variola maimuței reprezintă o problemă care necesită o supraveghere serioasă, motiv pentru care România va achiziționa aproximativ 1000 de doze de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală. Momentan, țara noastră nu a înregistrat niciun caz de variola maimuței, potrivit Ministerului Sănătății.

„Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanism european de coordonare în cazul unor urgențe epidemiologice HERA vom tatona opțiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală”, a declarat, duminică, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății spune că este vorba de o cantitate mică, dar care va fi pusă la dispoziția autorităților ca măsură preventivă.

„Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române.

Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus”, a mai declarat ministrul Sănătății, potrivit digi24.ro.

Belgia introduce carantina obligatorie pentru variola maimuței
O altă țară care a luat deja primele măsuri împotriva acestei boli este Belgia, care introduce carantina obligatorie pentru variola maimuței.

Potrivit autorităților belgiene, persoanele diagnosticate cu variola maimuţei vor fi nevoite să stea timp de 21 de zile în carantină obligatorie.

Belgia este prima ţară care impune o astfel de măsură, după ce a raportat patru cazuri cu boala în ultima săptămână.

Potrivit autorităţilor sanitare belgiene, cei care au luat contact cu pacienţii infectaţi cu variola maimuţei nu trebuie să se autoizoleze, dar ar trebui să rămână vigilenţi, mai ales dacă sunt în contact cu persoane vulnerabile, scrie Politico, citat de adevărul.ro.