Pactul făcut de Ion Iliescu și Vladimir Putin! Totul s-a întâmplat la Moscova

Războiul dintre Rusia și Ucraina a ajuns la ziua 27, panica mondială este din ce în ce mai mare, iar motive de îngrijorare există și pentru țările învecinate cu Ucraina, inclusiv România. Din fericire, un tratat semnat între Vladimir Putin și Ion Iliescu în 2003 nu va permite un atac asupra țării noastre.

Luând în calcul faptul că suntem la graniță cu Ucraina și ne numărăm printre principalele țări care ajută cetățenii refugiați, în România există temerea că am putea suferi și noi atacuri din partea rușilor. Din fericire, lucrurile nu sunt așa deloc, având în vedere că România se numără printre cele mai apreciate state de către Rusia.

Pe data de 4 iulie 2003, Ion Iliescu, pe atunci președinte al României, și Vladimir Putin, președintele Rusiei, au semnat la Moscova „Tratatul privind relațiile prietenești și de cooperare dintre România și Federația Rusă”. A fost scris în două exemplare originale, fiecare în limba română şi limba rusă, care aveau aceeași valoare.

Acest acord ar fi decis că cele două state își vor dezvolta relații și vor face negocieri chiar și în cazul unor probleme grave. De asemenea, mai stabilea și că fiecare țară are dreptul de a decide ce statut politic să aibă, în mod liber şi fără intervenții din exterior, de a-şi alege mijloacele de asigurare a propriei securităţi şi de a-şi asigura dezvoltarea economică, socială şi culturală.

Articolul 2 al acordului este cel mai important, unde este scoasă în evidență „necesitatea soluţionării tuturor problemelor internaţionale prin mijloace paşnice”. Așadar, cele două state s-au înțeles că, indiferent de situație, vor negocia, vor discuta pașnic pentru a rezolva orice problemă, lucru care poate fi interpretat și în situația actuală, de război.

Ion Iliescu se bazează mult pe acordul pe care l-a semnat și consideră că România nu este în pericol să intre în răz.boi cu Rusia. Fostul președinte al României susține că Rusia are prea multe probleme interne și că nu-și permite să intre în conflict și cu statele-membre NATO, așa cum este România.

„Nu cred că e posibil. Cine? Cine să provoace răz.boiul? Rusia nu reuşeşte să-şi stabilizeze situaţia internă. Intervenţia din Crimeea şi din estul Ucrainei, unde este o populaţie majoritar rusească, este o revărsare a unei situaţii instabile interne a Rusiei. Dar nu, Rusia nu poate crea conflicte în zona de dincolo de graniţele NATO. Nu pot să meargă dincolo, pentru că au o problemă cu stabilitatea proprie”, a declarat Ion Iliescu.