Salarii majorate! Veste excelentă pentru români! Anunţ oficial de la Guvern

În România, salariu minim va fi majorat din ianuarie 2023. Anunțul vine de la ministrul Muncii, Marius Budăi.

Veşti extrem de bune pentru români.
Salariul minim ar putea fi majorat din luna ianuarie a anului 2023. Ministrul Muncii a explicat că Guvernul României va începe negocieri cu mediul afaceri pentru creșterea salariului minim.

Conform ministrului Muncii, Marius Budăi, guvernanții încep negocierile cu mediul afaceri pentru creșterea salariului minim. Așadar, salariul minim ar putea fi majorat începând cu ianuarie 2023.

Ministrul Muncii: „Trebuie să găsim o soluție de majorare a salariului”
Oficialul a transmis că Executivul își dorește ca salariul minim să fie majorat și legea să intre în vigoare chiar din prima zi a anului 2023. Ministrul Muncii vrea să găsească cât mai repede o soluție de majorare.

„Trebuie să găsim o soluție de majorare a salariului pentru că situația este extrem de complicată. Până la sfârșitul anului mi-am propus să am această discuție cu partenerii sociali astfel încât de la 1 ianuarie să intre în vigoare, dacă găsim o soluție să fie o majorare a salariului minim”, a declarat Marius Budăi.

Cât este în prezent salariu minim în România?
În prezent, salariul minim brut pe țară este de 2.550 lei. Ultima majorare s-a aplicat de la 1 ianuarie 2022, creşterea fiind de 10,9% față de nivelul din 2021.

Tariful orar este de 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore/lună.

La un salariu minim brut de 2550 de lei, angajatul primește în mână un salariu net de 1524 de lei, iar firma plătește un cost total salarial (salariul complet) de 2607 lei.

De la 1 ianuarie 2022, de majorarea salariului minim brut garantat în plată la 2.550 lei beneficiază circa 1.970.000 de salariați, reprezentând 34,7% din numărul total de salariați activi.

Conform HG nr. 1071 din 2021, valorile salariului minim în România au fost majorate începând cu 1 ianuarie 2022 astfel:

  • Salariul net minim: 1.524 de lei
  • Salariul brut minim: 2.550 de lei

Salariu minim european
Pe data de 7 iunie 2022, președinția Consiliului European și negociatorii Parlamentului European au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la proiectul de directivă privind salariile minime adecvate în UE. Noua lege – odată adoptată – va promova caracterul adecvat al salariilor minime legale și va contribui astfel la asigurarea unor condiții decente de muncă și de trai pentru angajații europeni.

Prin această măsură, UE dorește să îmbunătățească condițiile de muncă și de viață ale cetățenilor. Salariile echitabile, care asigură un nivel de trai decent, reprezintă unul dintre principiile Pilonului european al drepturilor sociale.

Pentru a realiza acest lucru, Uniunea Europeană intenționează să stabilească mai degrabă un cadru pentru salarii minime adecvate în Europa decât un salariu minim european comun.

Această directivă privind salariul minim nu își propune să aplice o soluție universală. Dimpotrivă, ține seama de tradiții și de puncte de plecare diferite și consolidează rolul partenerilor sociali și al negocierii colective, conform Consiliului.