Se ia in calcul introducerea stării de urgență climatice. Ce inseamna acest lucru

Președintele Joe Biden a anunțat, miercuri, noi măsuri executive de combatere a schimbărilor climatice, un demers care vine în contextul în care democrații îndeamnă administrația să emită o stare de urgență climatică, pe fondul blocajului negocierilor privind o legislație majoră de mediu la Washington.

Inițiativele includ asigurarea unei finanțări de 2,3 miliarde de dolari pentru un program care ajută comunitățile să se pregătească pentru dezastre prin extinderea controlului inundațiilor și modernizarea clădirilor, precum și mobilizarea de fonduri pentru a ajuta familiile cu venituri mici să acopere costurile de încălzire și răcire.

„Din moment ce Congresul nu acționează așa cum ar trebui… aceasta este o urgență și o voi privi în acest fel”, a declarat Joe Biden. „În calitate de președinte, îmi voi folosi puterile executive pentru a combate criza climatică în absența unei acțiuni executive”.

De asemenea, președintele instruiește Departamentului de Interne să propună noi zone eoliene offshore în Golful Mexic, un plan care ar putea alimenta peste 3 milioane de locuințe și ar ajuta administrația să își atingă obiectivul de a desfășura 30 de gigawați de vânt offshore până în 2030.

Joe Biden îi ordonă secretarului de stat de la Interne să avanseze dezvoltarea energiei eoliene în apele din largul coastei atlantice medii și sudice și pe coasta Golfului Florida.

Președintele a anunțat inițiativele în timpul unui discurs ținut la o fostă centrală pe cărbune din Somerset, Massachusetts. Uzina va găzdui o instalație de fabricare a cablurilor pentru a sprijini industria eoliană offshore.

Ordinele vin în contextul în care Casa Albă se străduiește să salveze agenda agresivă a lui Joe Biden privind clima, după ce discuțiile cu senatorul de Virginia de Vest Joe Manchin au intrat în impas săptămâna trecută. Manchin, un centrist care deține votul decisiv în Senatul cu 50-50, le-a spus oficialilor democrați că nu va susține prevederi majore privind clima în proiectul de lege de reconciliere, micșorând speranțele ca adoptarea unei legislații majore privind clima în această vară să fie făcută de Congres.

Fără sprijinul lui Manchin pentru proiectul de lege, președintele trebuie să se bazeze în principal pe ordinele executive pentru a aborda schimbările climatice, care pot fi anulate de administrațiile viitoare.
Unele acțiuni executive ar putea limita emisiile provenite din producția de combustibili fosili pe terenurile și apele federale și ar putea susține utilizarea vehiculelor electrice.

Emisiile de gaze cu efect de seră ale SUA, reduse cu 50%
Senatorii. Jeff Merkley, D-Ore. și Bernie Sanders, I-Vt. au fost însoțiți de șapte legislatori democrați într-un efort de a-l îndemna miercuri pe Biden să declare imediat o urgență climatică pentru a debloca puterile Legii naționale de urgență (NEA) și pentru a urmări acțiuni de reglementare și administrative pentru a reduce emisiile, arată CNCB.

„Declararea crizei climatice drept urgență națională în cadrul NEA ar debloca puterile pentru a reconstrui o economie mai bună prin acțiuni semnificative și concrete”, au scris senatorii în scrisoare. „În cadrul NEA, ați putea redirecționa cheltuielile pentru a construi sisteme de energie regenerabilă în bazele militare, pentru a pune în aplicare soluții de transport nepoluant la scară largă și pentru a finanța proiecte de energie distribuită pentru a stimula rezistența la schimbările climatice”.