Ficatul nu doare! Cel mai simplu test prin care afli daca ai ficatul sanatos

2 milioane de români sunt infectaţi cu virusurile hepatitei B şi C. Doar 5.500 beneficiază de tratament. Urmarea: suntem primii în Europa prin numărul cazurilor de hepatită B şi “vicecampioni” (locul doi, după Ungaria), prin numărul deceselor produse de afecţiuni hepatice cronice. De ce insistăm cu topul acesta? Ca să nu laşi boala să-ţi treacă pragul!

Cel mai simplu test care îți spune dacă ai o boală de ficat: analiza transaminazelor

“Povestea mea începe în anul 2007. Aveam o senzaţie de extenuare continuă (mă culcam obosită şi mă trezeam şi mai obosită) şi dureri articulare, în special la mâini, umeri şi gât. Medicul de familie mi-a dat un set complex de analize şi, într-un moment de inspiraţie, a solicitat şi transaminaze. Rezultatul TGO şi TGP: 500 (în mod normal, trebuie să fie între 10 şi 45). La Spitalul de boli infecţioase am aflat, după vreo lună şi ceva, ce am: hepatită cu virus B. Şi a început unul dintre coşmaruri… Să aflu cum m-am infectat, să-mi aduc aminte ce anume am făcut în ultimele 6 luni sau chiar în ultimii ani…

Tot într-un moment de inspiraţie, mi-am adus aminte că, în primăvara acelui an, mă vizitase, într-o zi, o prietenă foarte apropiată, ne făcusem manichiura şi pedichiura şi folosisem aceeaşi trusă. Greu să-ţi dea prin minte că poţi lua o boală gravă în acest mod oarecum stupid, nu?

Hepatita, o bombă cu ceas în ficat
Ce a urmat? O evoluţie prelungită a bolii, organismul m-a trădat, nu a vrut să reacţioneze la tratamentul din spital, am făcut o recădere, încă două luni de spitalizare şi, după alte câteva luni, decizia medicului: boala s-a cronicizat şi se impune depunerea dosarului pentru interferon. Alt coşmar… reacţiile adverse la interferon sunt multiple şi greu sau foarte greu de suportat! Am depus dosarul pentru tratamentul antiviral şi am aşteptat 6 luni aprobarea. Nu pot să vă spun cât de traumatizantă este această perioadă de aşteptare, ştiind că bomba cu ceas pe care o ai în ficat poate să ex¬plodeze oricând, cu efecte letale!

Şi nu poţi decât să aştepţi… Îţi pierzi locul de muncă, pentru că performanţele scad… încep problemele materiale… şi nu ai voie să te stresezi… Stai şi aştepţi o posibilă salvare, care nu mai vine… Şi când vine… te uiţi pe prospect şi vezi lista lungă de reacţii adverse…

Hepatita te transformă într-o povară pentru familie
Apoi începi să simţi pe propria piele reacţiile adverse ale tratamentului… şi, din mamă şi soţie bună, care le făcea pe toate, te transformi brusc într-un monstru irascibil şi neputincios, într-o povară pentru familie, într-o durere vie pe care ei, cei dragi, trebuie să o vadă zilnic… şi te izolezi, şi taci, şi te simţi vinovată…

Mesajul meu: testaţi-vă pentru hepatită
TESTAŢI-VĂ – este posibil să purtaţi virusul fără să ştiţi.
VACCINAŢI-VĂ – vaccinul este sigur şi vă protejează. CEREŢI SPRIJINUL CELOR APROPIAŢI – nu sunteţi SUPERMAN sau SUPER¬WOMAN şi, credeţi-mă, este mult mai greu să te descurci singur! VENIŢI LÂNGĂ NOI ŞI RECUNOAŞTEŢI-VĂ BOALA! Cu cât suntem mai mulţi (membri ai Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, www.hepato.ro – n. red.), cu atât suntem mai vizibili şi putem avea o influenţă asupra factorilor de decizie. În plus, vă spun un secret: recunoaşterea înseamnă acceptare. Cu cât ajungeţi mai repede la acest stadiu, cu atât mai curând veţi putea duce o viaţă normală şi veţi deţine, din nou, controlul asupra relaţiilor cu cei de lângă voi” Manuela, Braşov

Tratamente pentru hepatită există. Dar accesul la ele poate dura 2 ani!
În România hepatita este o problemă de sănătate publică. Şi totuşi, românii aşteaptă cel mai mult avizul pentru tratamentul hepatitei. Pretutindeni în Europa există astfel de liste de aşteptare, numai că… aşteptarea durează între 6 luni şi un an. La noi poate dura până la 2 ani şi 3 luni. Astfel că 50 din 100.000 de pacienţi mor, anual, pentru că nu au ajuns pe listele de aşteptare sau pentru că au “stat acolo” prea mult: au parcurs multe etape birocratice, şi-au întocmit dosarul, au ”intrat” pe listele de aşteptare şi… calvarul abia a început.

Cauza: nu-s bani la buget

“Cel mai mult se aşteaptă după ce dosarul a fost aprobat. Pacienţii primesc un bon de ordine şi rămân în aşteptare, conştienţi că boala li se agravează în fiecare zi” – spune Cristian Luţan, director executiv adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Din ce cauză – nici nu mai are rost să ne între¬băm, ştim răspunsul: “lipsa resurselor publice alocate”.

Şi tratamentele noi „stau la coadă“. De 3 ani

2, 3 – cifre cu ghinion! “Lista de medicamente compensate din România nu a mai fost actualizată din 2008 – explică interlocutorul nostru. Aşa că aproximativ 110 molecule şi indicaţii terapeutice noi, care ar avea o rată de vindecare mai mare, şi mai puţine efecte adverse, şi ar acţiona mai rapid, în doar 6-8 luni, aşteaptă încă hotărârea Guvernului pentru a fi introduse pe lista de compensate”.

Cum ţii la distanţă hepatita
Dr. Elena Bican, medic specialist medicina familiei, ne reaminteşte lucrurile esenţiale, pentru a preveni infecţia hepatitică şi pentru a o trata eficient.

HEPATITA B: Afecţiune a ficatului produsă de virusul hepatic B; dacă nu este tratată corect şi în timp util, poate evolua către ciroză hepatică şi cancer (15-20% din cazuri). Se transmite: prin contact cu sânge infectat; de la mamă la făt; prin fluide corporale (lichid seminal, salivă – deci prin act sexual şi sărut). Se vindecă: în circa 6 luni, dacă infecţia este depistată în faza de hepatită B acută (dacă devine cronică, nu se mai vindecă). Vaccin profilactic: există; pentru copii vaccinarea este obligatorie şi gratuită; pentru adulţi se face contra cost (circa 64 lei; sunt necesare 3 doze pentru profilaxie).

HEPATITA C: Afecţiune a ficatului produsă de virusul hepatic C; tratată corect, nu evoluează în hepatită cronică C (15% din cazuri); 85% din cazuri dezvoltă, în timp, hepatită cronică C (dintre acestea, 17% evoluează spre ciroză hepatică şi 2% spre cancer hepatic primitiv). Se transmite: prin contact cu sânge infectat; de la mamă la făt; prin contact sexual (ipoteză controversată). Se vindecă: în 50-60% din cazuri. Vaccin profilactic: nu există.
Sursa: Unica.ro