Întrebuinţări ale cojilor de ouă. Acestea sunt recunoscute pentru conţinutul ridicat de calciu, dar pot avea și multe alte întrebuințări.
Majoritatea oamenilor aruncă cojile de ouă, fără să ştie că acestea pot fi folosite în mai multe feluri. În cele ce urmează vă prezentăm câteva întrebuinţări inedite ale cojilor de ouă.
Pudră supliment de calciu
Cojile de ouă conţin foarte mult calciu, care ajuta la întărirea oaselor şi a cartilajelor. Pot fi folosite în prevenirea şi tratarea osteoporozei şi ajută la uşurarea simptomelor premenstruale.
Iată cum puteţi obţine această pudra:
- Fierbeţi cojile a 12 ouă pe foc mare, pentru a îndepărta bacteriile şi substanţele nedorire de pe acestea.
- Cu ajutorul unei linguri scufundaţi cojile de ouă în totalitate, în timpul fierberii.
- După 5-6 minute la suprafaţa vasului va apărea o spumă. După ce aceasta se aşază, fiebeti cojile timp de încă 3 minute.
- Luaţi oală de pe foc, strecuraţi cojile şi puneţi-le la o parte.
- Puneţi cojile de ouă într-o tavă de copt şi introduceţi-le în cuptorul încins la 200 de grade, timp de 10-15 minute, pentru a le usca complet. Puteţi folosi cuptorul cu microunde pentru acest pas.
- Mărunţiţi cojile de ouă, cu ajutorul degetelor şi puneţi-le într-o râşniţă de cafea sau într-un mixer, timp de câteva minute.
Consumaţi o linguriţă de pudra de coji de ouă pe zi, ca şi supliment de calciu. O puteţi amesteca cu apa sau cu suc natural de fructe, pentru a o putea înghiţi mai uşor. Nu depăşiţi această doză, deoarece vă poate irita stomacul. Aveţi grijă să folosiţi coji de ouă organice proaspete, de la ţară.
Întrebuinţări ale cojilor de ouă – pastă de dinţi
Învelişul dur şi strălucitor de la suprafaţa dinţilor se numeşte smalţ. Acesta este compus din minerale, care protejează dintii împotriva cariilor. Consumul excesiv de zahăr, cofeina sau mâncăruri nesănătoase duce la apariţia bacteriilor, care erodează smaltul dinţilor. Pasta de dinţi obţinuta din cojile de ouă ajuta la remineralizarea smaltului, întărind şi înălbind dintii.
Iată cum puteţi obţine această pastă:
- Fiebeti, uscaţi şi mărunţiţi cojile a 12 ouă, urmând paşii de la punctul 1.
- Într-un bol, amestecaţi pudra de coji de ouă cu o linguriţă de bicarbonat de sohiu, 3 linguriţe de ulei de cocos (pentru a obţine o consistentă fină) şi 10 picături de ulei esenţial de mentă (opţional).
Ţineţi pasta într-un borcănel şi folosiţi-o în fiecare dimineaţă, pentru curăţarea dinţilor, ca şi pastă de dinţi obişnuită.
Întrebuinţări ale cojilor de ouă la fertilizarea plantelor
Cojile de ouă conţin calciu şi minerale, precum fosforul, magneziul, sodiul şi potasiul, ajutând la îngrăşarea solului din grădină şi prevenind putrezirea plantelor.
- Fierbeţi, uscaţi şi mărunţiţi cojile a 12 ouă, urmând paşii de la punctul 1. Această cantitate vă va ajunge pentru fertilizarea pământului în jurul a 2-4 plante.
- Împrăştiaţi pudra de coji de ouă pe solul din jurul plantelor.
- Cu ajutorul unei greble, amestecaţi pudra cu solul.
- Udaţi zona respectivă, pentru a ajuta cojile de ouă să pătrundă în sol şi să asigure nutrienţii necesari plantelor.
Roşiile, vinetele şi ardeii putrezesc adesea, din cauza deficitului de calciu, iar cojile de ouă vă vor ajuta să rezolvaţi această problemă.
Îndulcește cafeaua şi reduce aciditatea acesteia
Întrebuinţări ale cojilor de ouă. Folosirea cojilor de ouă în prepararea cafelei poate părea un lucru foarte neobişnuit, poate chiar repugnant, însă este o metodă tradiţională de reducere a acidităţii şi gustului amar al cafelei, datorită conţinutului de carbonat de calciu. Adăugaţi o linguriţă de pudra de coji de ouă, alături de cafeaua măcinată şi preparaţi-o după metoda preferată.
Îndepărtarea petelor de ceai şi cafea de pe căni
- Fierbeţi, uscaţi şi măcinaţi cojile a 12 ouă, urmând paşii de mai sus.
- Umpleţi cana pătată cu apa caldă şi adăugaţi pudră de coji de ouă.
- Lăsaţi pudra să acţioneze peste noapte.
Petele se vor deschide la culoare sau vor dispărea complet.