Casă din lemn cu o suprafață de 136 m², cu parter şi etaj

 

Pe o piață imobiliară aglomerată, în care majoritatea locuințelor sunt realizate din cărămizi şi calaburi, casele de lemn reprezintă un element de noutate care atrage din ce în ce mai multă atenție printre cumpărători şi constructori.

În Romania, de sute de ani, moții din Apuseni au o tradiție pentru construirea și locuirea în case din lemn. Localnicii din această partea  a țării profită de faptul că lemnul  este cel mai accesibil material de construcții din zonă, așa că și-au edificat locuințe care mai de care mai arătoase şi încântătoare.

Au reuşit prin frumusețea caselor să demnostreze că nu se pretează doar ca o cabană la munte ci poate deveni o locuință permanentă. Spre deosebire de locuințele din caramidă şi beton, cele din lemn „respiră“, sunt o sursă de „linişte“ şi „echilibru“.

Lemnul este un element natural şi ecologic. Într-o casă din zidărie poate apărea igrasia, condensul, pe când o casă de lemn „respiră” şi nu suferă din cauza vaporilor. Din punct de vedere estetic, lemnul conferă cadrului interior o atmosferă caldă, familiară, relaxantă iar la exterior arhitectura specifică te duce mereu cu gândul la vacanță.

Proiectul prezentat de noi astăzi îmbină elemente de design arhitectural rustic cu un interior luxuriant de cabană montană. Locuința are regim de înălțime parter si mansarda. Parterul are o cu suprafață de 83.3 mp iar mansarda are o suprafață de 52.9mp.

Accentul a fost pus pe fațadă  si partea din față a casei care este placată cu piatră de râu, iar în partea de sus a prispei este accentuată cu buşteni de lemn şi stâlpi din lemn care sprijină prispa acoperită din fața casei. Lambriul din lemn lăcuit al fațadei, şita de pe acoperitoarea casei şi piatra din partea de jos a structurii contribuie într-un mod vizual plăcut, adăugând caracter şi un farmec aparte locuinței.

Prispa este prezentă atât în partea din față cât şi în partea din spatele  casei. Spațiul suficient al prispelor poate fi amenajat ca loc de lectură, relaxare sau loc de întâlnire  cu familia şi prietenii. Intrarea în casă se face prin prispă, într-un living spaţios cu şemineu placat cu piatră, spațiul din living fiind gândit de tipul open space, îmbinându-se prietenos cu o bucătărie şi locul de luat masa.

In partea dreaptă a scărilor este prevăzut un dormitor cu baie proprie. Dincolo de bucătărie este camera centralei unde poate fi amenajată şi o mică spălătorie, şi găzduieşte  o cămară separată, ce oferă acces la veranda acoperită din spatele casei. Scările din lemn care fac legatura între parter şi  etaj ne poartă către cele două dormitoare situate la etaj.

Dormitorul  spaţios in suprafata de 23mp, cu ferestre luminoase,are dressing şi baie proprie. Al doilea dormitor de 19.36 mp poate fi folosit ca spaţiu de relaxare.

Avantajele construirii caselor din lemn: Rapiditatea cu care poate fi construita casa. Odată ce fundația este uscată, o locuință pe structură de lemn de 60 mp-100 mp poate fi ridicată cam în cinci zile, cu o echipă de 25-27 de persoane. Sunt mai ieftine decât cele construite pe alte structuri. Costul pentru o construcție pe structură de lemn este aproximativ de  25.000 de euro (pentru 50-60mp). Se salvează mai mult spațiu la interior. Peretii din lemn sunt de aproape două ori mai subțiri decât cei realizați din căramidă sau BCA.

Casa din lemn este mai calduroasă. Lemnul este un material care izolează foarte bine. Între straturile de OSB care se montează pe riglele de lemn se pot pune diferite materiale termoizolante ca vata minerală, polistiren, spuma poliuretanică sau celuloza care permit obținerea unei performanțe termice  şi energetice mai bune.

Casele pe lemn sunt mai rezistente la cutremur. Lemnul este un material elastic, iar datorită modului de îmbinare a elementelor structurale se preiau mişcările seismice indiferent de direcția de propagare. O casă pe structură de lemn poate rezista unui cutremur de până la 8 grade pe scara Richter.

Rezistentă la Incendii. Casele pe structură de lemn nu sunt predispuse la incendii dacă structura de lemn este tratată ignifug în mod corect (lemnul ignifugat întârzie cu aproximativ 90 de minute aprinderea) şi se folosesc materiale rezistente la foc. Pe de alta parte, în caz de incendiu, la casele pe structură de lemn se înlocuieşte doar partea afectată, pe când la alte structuri trebuie realizată o evaluare generală a structurii întregii clădiri.

Vă întrebati probabil care sunt dezavantajele unei astfel de construcții. In cele ce urmează vă vom prezenta câteva dintre ele. Casele din lemn nu sunt izolatoare fonice atât de bune precum  casele cu structură de căramidă sau BCA. Izolarea fonică a unei clădiri pe lemn creşte atât timp cât îmbinările dintre panourile de lemn sunt realizate corect (toleranțe cât mai mici între pereții de lemn).

Pot fi utilizate materiale fono-absorbante, sau se poate dubla vata minerală între pereții despărțitori sau în planşeul dintre nivele. În primul rând casele pe structură de lemn au o durată de viață relativ  mică in comparative cu  casele pe alte structuri. Durata de viață a unei case din lemn  se poate extinde cu o bună întreținere, exploatare – aerisire, încălzire, curațenie, folosirea corectă a instalațiilor sanitare . Varianta “finisată” a construcției (nu include costul terenului) pentru această casă a fost estimată la prețul de 39.000 euro, aproximativ 286 euro/mp. Fotografiile din interior au rol să vă inspire în decorarea casei. Dacă v-a plăcut proiectul acestei case de vis din lemn , şi considerați că poate fi o sursă de inspirație, vă invităm să-l distribuiți şi prietenilor de pe facebook.

Vă multumim pentru că ne urmăriți.

Sursa: houseplans.net