Cum a amenajat un buncar vechi din ’42

Acest buncăr a fost construit în 1942. Marea Britanie încerca să-și consolideze capacitatea de apărare și ridica astfel de adăposturi blindate, ca să-și apere cetățenii în timpul atacurilor aeriene naziste.

Buncărul urma să fie dat uitării, dar într-o zi englezoaica Elizabeth Strutton a văzut un anunț despre vânzarea lui și i-a venit ideea să inspire în el o nouă viață.

Adăpostul se vindea împreună cu terenul din jurul lui și costa aproximativ 200.000 de dolari. Altul, dacă ar fi fost în locul lui Elizabeth, demult ar fi demontat tot buncărul și ar fi construit ceva nou în acel loc. Însă tânăra a hotărât să-l transforme în propria ei casă.

După ce ea a investit încă 150.000 de dolari, fostul buncăr militar s-a prefăcut într-o nouă locuință.

Pentru amenajarea interiorului s-a depus un volum mare de muncă, deoarece această încăpere nu era destinată inițial pentru locuirea permanentă în ea.

Dispoziția odăilor a rămas neschimbată, dar a fost necesară modificarea completă a sistemului de ventilare și a instalațiilor sanitare.

Deoarece s-a hotărât ca aspectul exterior al buncărului să fie lăsat practic neschimbat, a fost necesară căutarea unei soluții originale pentru iluminarea camerelor. Ca să ofere condiții de maximă siguranță, adăpostul betonat a fost acoperit cu pământ și nu are niciun fel de geamuri.

Pentru ca apartamentul să fie iluminat natural, s-au instalat niște țevi speciale, care trec prin acoperiș și transmit o parte din razele solare în interior.

În prezent fostul buncăr este de nerecunoscut! El s-a transformat într-un apartament modern excelent, dotat cu trei dormitoare, două băi, o bucătărie și o sufragerie imensă.

Într-adevăr, pentru obținerea unui astfel de rezultat, a fost necesar destul de mult efort, pentru că nimeni nu se mai ocupase înainte de un proiect atât de specific: transformarea unui buncăr într-o locuință.

Însă rezultatul a depășit toate așteptările lui Elizabeth. Ea spune că acesta este cel mai confortabil loc pentru ea.

„Acesta este un castel magic! O adevărată și vie istorie! O lume complet nouă! Inițial eram foarte îngrijorată. Îmi era frică că ideea mea nu va da roade. Însă acum știu: casa mea este cel mai bun loc din lume!” — spune emoționată stăpâna casei.

Fiindcă planul arhitectural al fostului buncăr a rămas aproape neschimbat, casa lui Elizabeth este frecvent vizitată de veteranii, care vin aici în excursii. Ei privesc această casă ca pe o amintire vie despre trecut și ca pe un exemplu de transformare reușită a unui obiect atât de tactic. Doar este cu mult mai înțelept să inspiri în buncăr o nouă viață decât pur și simplu să-l lași în voia sorții.