Cum să obţii mai mulţi butaşi de trandafiri în doar 5 zile

Trandafirii au cea mai variată şi cea mai îndrăgită gama de flori. Grădinarii îi adoara pentru că au o gamă atât de variată de culori, au o mulţime de modele cu peste 200 de specii de arbuşti, pot fi urcători sau târâtori.

Se înmulţesc prin seminţe, dar cea mai întâlnită metodă este prin butaşi plantaţi în zone însorite. Trandafirii prefera solurile bogate în substanţe nutritive.

Sunt folosiţi ca aranjament floral pentru casa şi grădină, dar se folosesc şi pentru excractia de uleiuri, parfumuri şi pentru dulceaţă.

Mulţi oameni ştiu cum se înmulţesc trandafirii cu ajutorul butaşilor. La început trbuie respectate câteva reguli generale, adică recoltarea butaşilor de pe orice tulpină, se pot folosi şi trandafirii proaspăt tăiaţi sau cei primiţi ca şi cadou. Singura condiţie este că pe tulpina respectivă să fie prezenţi minim 2-3 muguri. De la mugurul interior trebuie să rămână o distanţă de minim 2 cm. Tăietura trebuie făcută cu un instrument foarte ascuţit la un unghi de 45 grade.

Luaţi un recipient, turnaţi apa în el şi scufundaţi butaşii în ea, puneţi-i cu ţepii în jos şi lăsaţi-i 2 zile. Dacă urmaţi această metodă. puteţi obţine trandafiri în 5 zile.

După aceasta înmuiere, plantaţi butaşii în sol, este bine să amestecaţi solul cu puţin pământ pentru flori sau să amestecaţi puţin îngrăşământ înainte. Este important să menţineţi ţepii butaşilor în jos şi solul să fie bine umezit înainte. Trebuie reţinut şi că butaşii au nevoie de multă lumină.

Peste câteva zile de la plantare veţi putea observa dezvoltarea intensă a mugurilor . Acest semn indică faptul că butaşii pot şi transplantaţi în grădină. Pregătiţi gropile şi udaţi cu o soluţie bogată în potasiu înainte. Acoperiţi butaşii cu o sticlă sau cu un borcan pentru 3-4 săptămâni.