Daca pamantul din ghivece s-a acoperit cu un strat fin de mucegai, ia masuri imediat! Mucegaiul va ataca florile si plantele tale preferate si le poti pierde in cateva saptamani. Mucegaiul apare adesea deasupra pamantului din ghivece, daca tii plantele intr-un spatiu umed si rece sau daca le uzi prea des. Iarna, ghivecele tinute in camere mai rar aerisite sunt atacate de mucegaiuri si ciuperci, pe care le poti recunoaste dupa culoarea alba, galbena sau verde. Din pamant, mucegaiul se va raspandi rapid la radacinile si tulpinile florilor, care incep sa putrezeasca in cateva zile. Iata ce trebuie sa faci pentru a preveni infestarea plantelor cu mucegai si pentru a curata pamantul din ghivece, fara sa il schimbi.
Sapa pamantul din ghivece cat mai adanc folosind o furculita sau un cutit din plastic, pentru a nu taia din greseala radacinile. Muta ghiveciul intr-o camera bine luminata si aerisita, eventual mai aproape de o sursa de caldura, pentru ca pamantul din interior sa se usuce mai repede.
Mucegaiul nu suporta caldura si uscaciunea. Evita cateva zile sa mai uzi plantele si lasa pamantul sa se usuce complet cel putin doua, trei degete la suprafata.
Dupa ce s-a uscat bine pamantul, pregateste o solutie din 500ml de apa si 50ml de otet si pulverizeaza solul din ghivece. Poti folosi o solutie mai concentrata de otet pentru plantele care suporta aciditatea precum camelia, gardenia, anthurium, violetele africane, gloxinia, cala, bromeliile sau orhideele.
Metode care te ajuta sa previi mucegaiul
Pentru a preveni reaparitia mucegaiului cauta in florarii solutii speciale antifungice. Dilueaza solutia cu apa, conform instructiunilor, si umple un lighean mai inalt. Scufunda, apoi, pentru cateva minute, ghivecele in aceasta solutie, astfel incat apa sa treaca peste marginea lor. Apoi lasa-le sa se scurga bine in cada si pune-le intr-un loc bine luminat si aerisit, sa se usuce.
Sapa bine pamantul din ghivece si adauga o lingurita de perlit horticol sau de boabe albe de polistiren, amestecand bine. Granulele respective vor aerisi pamantul si vor lasa apa sa se scurga mai bine la baza ghiveciului, in farfurie.