Cum se curăță urmele de arsură și de grăsime de pe vasele de gătit

Tigaile pline de grasime de la prajeala si de resturi de alimente arse sunt greu de curatat – mai ales daca nu le speli imediat dupa ce ai gatit. Iata ce metode te ajuta sa le cureti eficient.

1. Cu cenusa. Cenusa este un excelent produs de curatare si degresare. Aduna intr-un borcan cenusa rezultata de la arderea lemnelor intr-o soba,cenusa din jarul de la gratar samd. Cerne-o fin,pentru a o separa de bucatile de lemn,de carbune sau de alte resturi. Presara cenusa pe buretul umed sau pe o perie de vase umeda si aplica,prin frecare,pe zonele grase. Cenusa fina poate fi folosita,fara a freca puternic,si pe tigaile captusite cu teflon sau cu material ceramic – aplic-o cu o carpa moale.

2. Cu coji de oua. Daca folosesti tigai din inox gros,din fonta,cojile de oua,macinate fin,sunt un excelent material abraziv si degresant. Spala tigaia murdara cu detergent de vase solid,in care ai adaugat si ai amestecat bine cojile de oua macinate fin. Nu folosi cojile doua la tigaile captusite cu teflon sau cu material ceramic.

3. Cu nisip fin. Nisipul fin este si el un bun abraziv si degresant,in caz ca nu ai altceva mai bun la indemana. Freaca tigaia din inox sau fonta cu nisip,apoi spala cu detergent si clateste bine.

4. Cu bicarbonat de sodiu. Aveti nevoie doar de 1/2 pahar de bicarbonat de sodiu, 2 linguri de apa oxigenata de 3% si o lingurita de detergent de vase. Amestecati aceste ingrediente pana vedeti ca se formeaza o spuma. Aceasta pasta obtinuta o aplicati pe suprafetele murdare, o lasati sa actioneze 10-15 minute. Apoi frecati tigaile cu o perie aspra. Clatiti vasele cu apa calduta si, mai ales, vasele se spala cu manusi!