Cum poți cultiva pătrunjel la tine acasă

Fie că ai o bucățică de grădină, fie că nu și stai la bloc poți să te bucuri de plăcerea de a avea propria ta cultură de patrunjel pentru că te invațăm cum se cultivă patrunjelul. Dacă te interesează ideea află pentru a avea mereu patrunjel proaspăt tot ce îți trebuie este un ghiveci cu gură largă, un plic cu seminte și o pungă cu pământ de flori. Este foarte simplu și foarte plăcut să ai propria ta sursă de pătrunjel, acasă, să fie proaspăt (mereu), verde și fără chimicale.

Există două feluri de pătrunjel. Pătrunjelul pentru frunze și cel pentru rădăcină. Pătrunjelul este o plantă bianuală aromatică. Este un tonic general, un antioxidant puternic şi un purificator al organismului. Este bogat în vitamine, magneziu, calciu, fosfor, potasiu, sulf, cupru, aminoacid şi clorofilă. Cel crescut în ghiveci, pentru frunze poate avea o aromă excepțională dacă respecți cele câteva condiții de care trebuie să ții cont pentru a cultiva pătrunjelul.

♦ Pătrunjelul se poate semăna direct în ghiveci de la începutul lunii martie până în august.
♦ Perioada de germinație pentru pătrunjel este relativ lungă, așa că primii lăstari vor apărea abia în două sau trei săptămâni. O soluție pentru a stimula germinarea este să ții semințele de pătrunjel în apa pentu câteva ore înainte de a fi semănate.
♦ Semințele se plantează la 1,5-2 centimetri adâncime, nu mai mult, iar semințele trebuie distribuite uniform pe suprafața de semănat. Semințele se acoperă cu un strat subție de pământ foarte fin, eventual cernut sau amestecat cu nisip curat.
♦ Pătrunjelul germineaza la o temperatură cuprinsă între 5 și 20 de grade Celsius. Este o plantă foarte rezistentă la temperaturi scăzute, dar suportă greu înghețul.
♦ Pentru a cultiva pătrunjel în ghiveci este suficient în vas cu diametrul de 12-15 centimetri, dar mai înalt. Ghiveciul poate sta pe pervazul ferestrei de la bucătărie, dar într-un loc în care razele soarelui nu ajung direct, pătrunjelul preferând o poziție relativ umbrită.
♦ Pătrunjelul trebuie udat constant, iar pământul din ghiveci nu trebuie lăsat să se usuce complet niciodată, deoarece frumzele se vor îngălbenii repede și nu-și mai revin, iar recolta din ghiveci este compromisă.

În funcție de calitatea solului – deși pătrunjelul nu este deloc pretențios în ceea ce privește tipul de sol, în funcție de aportul de lumină și calitatea semințelor, poți avea o cultură de pătrunjel proaspăt pentru 4-7 luni.

Frunzele de pătrunjel pot fi recolatate și folosite la circa o lună după semănare. Dacă vei culege doar frunzele în prima perioadă, tufa de pătrunjel se va îndesi și va fi nu doar utilă, dar și decorativă.

Pătrunjelul (cu numele oficial Petroselinum crispum) face parte din familia morcovului și este originar din sudul Europei, fiind folosit de romani și greci ca plantă medicinală. Pătrunjelul cultivat în condiții bio – ceea ce poți face foarte ușor acasă, în grădină sau în ghiveci, este foarte bogat în vitaminele A, C și B, contine calciu, fier, fosfor, sodiu, potasiu și iod și o serie de antioxidanti unici cu proprietati antitumorale.

Dacă te interesează pătrunjelul și vrei să-l cultivi în ghivece ține cont de faptul că la o mancare se folosește circa o legătură, deci necesarul este destul de mare în raport cu viteza d ecreștere a pătrunjelului. În grădină o suprafață de un metru pătrat este însă suficientă și, dacă este semănată destul de des îți poate asigura necesarul pentru consum, dar și câteva rădăcini.