Ești născut înainte de 1989? Iată ce spun cercetătorii despre tine

Sigur nu știai! Dacă te afli printre copiii născuți înainte de anii ’89, înarmează-te cu puțin curaj înainte să afli ce te deosebește de prietenii tăi! Potrivit studiilor, tinerii născuți înainte de anii care au marcat căderea comunismului în Europa Centrală și de Est, dar și în fosta Uniune Sovietică, sunt mai scunzi în comparație cu prietenii lor care s-au născut înainte sau după aceasta perioadă. Chiar și așa, nu trebuie să vă supărați pentru că vă puteți bucura că ați prins și perioada comunistă, ceea ce aduce un plus de istorie și valoare în viața voastră!

Un studiu BERD referitor la efectele tranziţiei în Europa, arată că există o diferenţa de înălţime între copiii născuţi înainte de 1989 şi generaţiile născute înaintea lor şi după ei, de aproximativ 1 centimetru.

Acest studiu, care a creat destule controverse, a fost realizat de BERD, analizând 51.000 de gospodarii din 29 de foste state comuniste, dar totodată și gospodăriile din patru state occidentale, care nu au prins vremurile comuniste.

Concluzia principală la care au ajuns cercetătorii este aceea că adulţii care s-au născut în perioada în care a căzut comunismul sunt cu 1,1 centimetri mai scunzi decât cei născuţi înaintea lor, sau cei născuţi după ei.

Se pare că înălţimea medie a adulţilor monitorizați a început să scadă cu puțin timp înainte de căderea blocului comunist, iar o creștere semnificativă de câțiva centrimetri a venit la 6,7 ani după acest eveniment. Momentan nu se cunosc motivele, dar studiile demonstrează că acest fapt nu este doar un mit. Tu în ce an te-ai născut?