Ajutor pentru români din partea statului. Legea intră în vigoare la 1 noiembrie 2021

Vești bune pentru români în contextul crizei generate de creșterea prețului gazului și a energiei electrice, care se simt mai tare ca niciodată în facturile oamenilor. Guvernul a promit că nu va sta cu mâinile în sân și îi va ajuta pe românii vulnerabili printr-o lege dedicată chiar consumatorului vulnerabil. Oficialii au urgentat demersul și iată că a venit vestea cea mare: legea consumatorului vulnerabil intră în vigoare de la 1 noiembrie 2021.

Actul normativ vizează măsuri de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili din România. Legea a fost adoptată marți, 7 septembrie 2021, de către Camera Deputaților, cu 281 de voturi pentru, o abținere și niciun vot împotrivă.

Prin această lege vor fi ajutați între 1 milion și 5 milioane de români. Este vorba despre un suport pe care îl vor primi românii cu probleme de sănătate, venituri insuficiente, sau alte condiții care îi limitează accesul la sursele de energie.

Potrivit Ministrul Muncii, legea consumatorului vulnerabil va avea două componente: una de subvenție la factură și un supliment.

Concret, subvenția la factură se va acorda în funcție de consumul de energie pe care și-l asumă consumatorul, în funcție de prețul de referință pentru diferitele tipuri de energie.

Totodată va exista un supliment, care se va acorda pe toată perioada în care consumatorul accesează surse de energie. Aceste surse de energie pot fi: energie electrică, termică, gaz sau combustibil solid.

Acest proiect de lege prin care consumatorul vulnerabil va fi sprijinit urmează să intre în vigoare din noiembrie 2021.

Au explodat prețurile la energie și asta se simte tot mai tare în facturile românilor. Acesta este motivul pentru care guvernanții au grăbit legea consumatorului care va intra în vigoare mai devreme decât se preconiza.

Ministrul Muncii a explicat, concret, în ce constă acest suport acordat consumatorului vulnerabil.

Pentru un pensionar cu o pensie minimă în momentul de față, dacă pentru sezonul rece, sprijinul la factura de energie era de aproximativ 100 de lei, acum, pe noua lege a consumatorului vulnerabil, sprijinul va fi de aproximativ 600 de lei în perioada sezonului rece plus extrasezon, prin cele două tipuri de sprijin: subvenție și supliment, a declarat Raluca Turcan.

Prin consumatorul vulnerabil se înţelege orice consumator casnic, care, din motive de boală, vârstă, sărăcie sau alţi factori, ar trebui să beneficieze de servicii adiţionale.