Efect advers hormonal pentru femei. Iată ce se poate întâmpla

În momentul în care te vacci.nezi împotriva Co.v.id-19, ești avertizat cu privire la posibilele efecte adverse, precum febră, cefalee, dureri de braț, pentru o zi sau două după. Modificările aduse ciclului menstrual nu apar pe listă.

Totuși, tot mai multe femei din întreaga lume încep să se întrebe dacă menstruația timpurie, însoțită de dureri, ar putea fi o reacție a vac.cinului, chiar dacă nu apare pe lista efectelor adverse, scrie BBC.

Dr. Kate Clancy, antropolog medical, a împărtășit pe Twitter experiența ei despre o perioadă menstruală neobișnuit de grea, care a urmat vacci.nului Mo.derna. Ulterior, împreună cu dr. Katharine Lee, a lansat un sondaj pentru a afla experiențele altor oameni.

Nu se știe încă dacă vacc.inul anti-C.ov.id-19 provoacă aceste modificări hormonale, până în prezent nefiind făcute studii în acest sens. Totuși, dr. Victoria Male, imunolog de reproducere, a explicat că unele femei aflate în post-menopauză și persoanele care iau hormoni ca să își oprească menstruația au raportat sâng.erări. Acestea fiind spuse, medicul suspectează că poate apărea o „reacție fizică inofensivă“.

În plus, mai mulți bărbați trans și femei în post-menopauză, care nu au în mod normal menstruație, au luat legătura cu doctorii Clancy și Lee spunând că au avut sânge.rări după va.ccin.

Și, deși legătura nu este dovedită, există motive logice pentru care vac.cinul ar putea provoca dereglări menstruale, dar aceste modificări nu reprezintă motiv de îngrijorare, spun specialiștii în reproducere.

Efectele sunt temporare

Există dovezi atât în ceea ce privește vacci.nurile împotriva gripei, cât și în cazul vaccin.urilor H.P.V, că acestea pot afecta temporar ciclul menstrual, dar nu există efecte secundare pe termen lung.

În plus, există o mulțime de studii care arată că vac.cinul nu afectează fertilitatea.