Ultima ora! Măsuri radicale propuse de guvernul Cioloș:

Guvernul Cioloș propune în programul de guvernare, care urmează să fie depus luni în Parlament, o serie de restr.icții pentru rezolvarea situației actuale din sistemul sanitar, dar și pentru a stimula oamenii să se vacc.ineze.

Cazurile de inf.ectări cu coro.na.virus au crescut semificativ în România. Astfel, USR propune în programul de guvernare, făcut public duminică, o serie de măsuri pentru a limita răspâdirea vir.usului nemilos.

Așadar, autoritățile își doresc să impună obligativitatea certificatului verde la evenimente și magazine, dar și demiterea angajaților care refuză să îl prezinte.

Programul de guvernare al USR prevede o serie de restric.ții pentru combaterea pande.miei în România.

Acces în mall-uri doar cu certificat verde
Guvernul își dorește să reducă sau chiar să stopeze transmiterea virus.ului, astfel românii vor avea acces în mall-uri doar cu certificat verde.

Mai mult, printre obiectivele prevăzute în programul de guvernare al USR se află şi reducerea presiunii pe sistemul medical spitalicesc, asigurarea îngrijirii medicale pentru pacienţii care dezvoltă forme moderate/severe de b.oală, conform RomâniaTV.

În acest context, USR vrea urgentarea solicitării de ajutor extern prin mecanismul european de protecţie civilă şi nu numai.

Se referă aici la solicitare de personal medical, medicamente, preluare pacienţi ATI.

Iată planul de măsuri al USR pentru limitarea transmiterii:
„Limitarea evenimentelor sociale şi a activităţilor neesenţiale în spaţiu public închis în funcţie de evoluţia valului pa.ndemic, condiţionat de prezentarea certificatului verde.

Limitarea numărului de participanţi şi distanţare fizică pentru evenimentele în spaţiu deschis (pelerinaje, evenimente sportive, culturale etc).

Decalarea anului şcolar: vacanţă 2 săptămâni, cu recuperare în perioada verii; revenire în format fizic în localităţile cu incidenţă sub 6/mie după cele 2 săptămâni, cu continuare online pentru restul localităţilor.

Excepţie: învăţământul preşcolar şi primar, care continuă în format fizic.
Reluarea testării în şcoli: testare nazală (neinvazivă), gratuită, efectuată de personal medico-sanitar, pentru copiii şi personalul didactic şi auxiliar simptomatic sau contact.

Acces în spaţii închise neesenţiale (restaurante, cinema etc) doar cu certificat verde. Acces în mall-uri în weekend doar cu certificat verde.

Măsurile de ridicare a restricţiilor vor fi previzibile, corelate cu rata de inci.denţă şi cu rata de vacci.nare de la nivelul unităţii administrativ-teritoriale. Acestea sunt proporţionale ca intensitate cu riscul de transmitere pe care îl imprimă o anumită activitate (cu precauţii mai mari pentru activităţi cu număr mare de participanţi şi cu risc mare de transmitere, cum sunt barurile, cluburile, sălile de sport, evenimentele precum nunţile, botezurile şi mai mici pentru activităţi cu risc mai mic de transmitere, cum sunt conferinţele, slujbele religioase cu număr redus de participanţi, evenimente culturale).

Şcolile au prioritate, învăţământul preşcolar, primar şi pentru clasele terminale rămâne cu prezenţă fizică indiferent de incidenţă, iar pentru restul claselor trece online la incidenţă peste 6, cu excepţia situaţiilor în care un procent semnificativ din populaţia de peste 16 ani a UAT-ului respectiv este vaccin.ată (peste 70%) şi peste 90% din cadrele didactice ale şcolii respective sunt vacc.inate, situaţie în care se permite funcţionarea cu prezenţă fizică a tuturor claselor, scrie Mediafax.

De asemenea, programul de guvernare al USR mai prevede şi o serie de măsuri pentru creşterea numărului de persoane vac.cinate, asigurarea accesului la servicii medicale pentru pacienţii non-CO.V.ID: