Toate școlile se închid, de luni, pentru două săptămâni

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri seară, după ședința de la Cotroceni cu oficialii responsabili în gestionarea pa..nde.miei, că „este regretabil, dar trebuie să instituim restric.ții, care vor intra în vigoare de luni”. Una dintre aceste restri.cții este închiderea școlilor.

Președintele a anunțat că, începând de luni, toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni. Vacanța prevăzută în calendarul anului școlar 2021-2022 doar pentru elevii din ci.clul primar a fost extinsă, astfel, la gimnaziu și liceu.

Tot începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot, a anunțat Iohannis.

„Și în interior, și în exterior. Și la școală, unde se mai ține, și în târguri, și la cinematograf, și dacă vă plimbați pe stradă este obligatoriu să aveți mască”, a spus el.

Totodată, ziua, la majoritatea activităților, „accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei neva.cci.nați, din păcate, vor avea o sumedenie de re.stri.cții”, a mai punctat șeful statului.

Principalele declarații făcute de Klaus Iohannis:
-Am discutat despre v.acci.nare, despre școli, despre res.tri.cții. Vreau să fiu foarte clar din capul locului: dacă vrem să se oprească pa.nd.mia, singura soluție este vacc.in.area.
-În Vestul Europei, unde lumea s-a v.acc.inat în masă, s-au relaxat, pa.nd.emia, practic, nu mai are impact. Dacă vreți să nu ajungeți la spital și la A.T.I, vacci.na.ți-vă!
-Școlile sunt puternic afectate. S-a decis astăzi ca vacanța să fie valabilă nu numai pentru ciclul primar, ci și pentru gimnaziu și liceu, pentru două săptămâni. Deci, începând de luni, este vacanță școlară.
-Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot. Și în interior, și în exterior. Și la școală, unde se mai ține, și în târguri, și la cinematograf, și dacă vă plimbați pe stradă este obligatoriu să aveți mască.

-Este regretabil, dar trebuie să instituim rest.ricții, care vor intra în vigoare de luni. Guvernul va hotărî cel mai târziu vineri ce restri.cții intră în vigoare.
-Dau câteva exemple, care nu sunt exhaustive. De exemplu, va fi restricționată circulația noaptea, excepție făcând cei vacc.in.ați și cei cu legitimație de serviciu, care au treabă legitimă de rezolvat.
-Ziua, la majoritatea activităților, accesul va fi permis numai cu certificatul verde, iar cei nev.acc.inați, din păcate, vor avea o sumedenie de re.stri.cții.
-Aceste lucruri se vor îmbunătăți pe măsură ce lumea înțelege să se vac.cin.eze și vom scăpa de această p.andem.ie.

Președintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, 20 octombrie, la Palatul Cotroceni, responsabili în gestionarea pa.nd.emiei pentru a lua noi măsuri care să limiteze răspândirea CO.VI.D-1.9, după ce, marți, au fost anunțate 574 de dec..e.se și peste 18.000 de caz.uri.