Anuntul ingrijoator facut de OMS! Scrie negru pe alb!

Organizația Mondială a Sănătății anunță că pa.nde.mia de c.oron.avirus va mai ține încă un an, cel puțin, în condițiile actuale. Reprezentanții organizațiie susțin acest termen există pentru că țările sărace nu primesc vacci.n.urile de care au nevoie.

Bruce Aylward, reprezentant de vârf al OMS, anunță că omenirea nu va scăpa de pa.nde.mie prea curând. Cel puțin un an vom mai fi stăpâniți de vir.us, pentru că în decursul anului 2022 se va înregistra un avans lent și obositor.

Mai multe țări dezvoltate, printre care și Marea Britanie, au promis să aloce sute de milioane de doze pentru statele care nu-și permit să le achiziționeze. Londra a promis 100 de milioane de doze, dar livrat doar 10 milioane până acum, informează BBC.

În acest context, dr. Alyward a făcut apel la țările bogate să-și „cedeze locul” la aprovizionarea cu vac.ci.nuri, pentru a permite companiilor farmaceutice să „ridice” statele sărace în lista de priorități.

„Vă spun că nu suntem în grafic. Trebuie să accelerăm (procesul) sau pand.em.ia va dura cu un an în plus față de cât ar fi fost cazul”, a spus dr. Bruce Aylward.

Datele publicate de alianța de organizații caritabile People’s Va.ccine arată că doar una din șapte doze promise de companiile farmaceutice și de statele bogate ajung la destinație în țările sărace. Majoritatea dozelor de va.ccin au fost administrate în statele cu un venit ridicat sau aflate în partea superioară a grupei cu venituri medii. Drept urmare, în Africa au fost injectate doar 2,6% din dozele administrate la nivel global.

Canada și Marea Britanie au fost statele criticate de alianță pentru faptul că și-au procurat vac.ci.nuri pentru nevoile interne prin intermediul Covax, programul susținut de Organizația Națiunilor Unite pentru distribuirea echitabilă a vac.cin.urilor anti-CO.V.ID.

Regatul Unit și-a procurat prin Covax peste jumătate de milion de doze de Pfi.zer, iar Canada a primit, prin același mecanism, aproape un milion de doze de Astr.aZeneca.

Covax a vrut ca toate statele să poată procura va.ccin.uri prin acest mecanism, inclusiv cele bogate. Totuși, cele mai multe dintre statele G7, grupul celor mai dezvoltate țări, au decis să se abțină, odată ce au încheiat acorduri individuale cu companiile farmaceutice.

În urma criticilor, Londra a amintit că a contribuit la lansarea Covax, cu o donație de peste jumătate de miliard de lire sterline, în timp ce Canada a anunțat că a renunțat să mai procure vac.ci.nuri prin Covax.