Veste uriașă despre a treia doză! Toată lumea trebuie să știe adevărul

Deși varianta D.elta a ajuns în SUA la sfârșitul verii, împingând numărul infec.tărilor la niveluri nemaivăzute de la începutul lui 2021, cazurile zilnice de C.OVI.D și spitalizările par, în sfârșit, să se stabilizeze.

Un rol semnificativ l-au jucat în această perioadă va.ccinările, scrie Buzzfeednews. Site-ul trece în revistă cele mai importante date privind va.ccinarea cu a treia doză, combinarea va.ccinurilor și posibilele efecte secundare.

Iată tot ce trebuie să știți despre a treia doză de va.ccin. Când ar trebui să o obțineți, cine este eligibil, dacă puteți combina va.ccinurile și efectele secundare pe care le-ați putea experimenta.

1. Boosterele funcționează.
În general, dacă aveți un sistem imunitar sănătos, vaccinurile pot fi eficiente cu peste 90% când vine vorba de prevenirea spitalizării și a dec.esului. Scăderea protecției este cauzată de scăderea nivelului de anticorpi în timp, dar și din cauza variantei D.elta.

O a treia doză de va.ccin, aprobată de FDA luna trecută, poate ajuta la creșterea imunității. Datele FDA sugerează că boosterele pot restabili o protecție puternică împotriva vir.usului.

2. Ar trebui să faceți a treia doză dacă aveți 65 de ani sau mai mult
Indiferent dacă ați primit un va.ccin Pfizer, Moderna sau J&J, ar trebui să faceți și a treia doză dacă aveți 65 de ani sau mai mult.

3. Ar trebui să vă va.ccinați cu a treia doză și dacă aveți peste 18 ani
Dacă sunteți un adult care are mai puțin de 65 de ani, dar aveți o afecțiune cronică, ar trebui să luați în considerare a treia doză de v.accin. Persoanele care fumează, cele care obișnuiau să fumeze și cei cu tulburări de consum de substanțe, cum ar fi alcoolismul, ar trebui, de asemenea, să primească boosterul.

4. Dacă sunteți însărcinată, nu ezitați să faceți a treia doză
Femeile însărcinate, care au născut recent sau care se gândesc să rămână însărcinate, ar trebui să fie va.ccinate. Ele sunt eligibile pentru doza a treia. Vac.cinarea este recomandată tuturor persoanelor de peste 12 ani, inclusiv femeilor însărcinate.

5. Toți adulții care au primit vac.cinul J&J pot primi doza a treia
FDA a recomandat săptămâna trecută ca orice persoană de peste 18 ani care a primit un va.ccin J&J, administrat într-o singură doză, să poată primi rapelul la două luni. Unii consilieri FDA au sugerat chiar că vac.cinul J&J ar fi trebuit să fie un v.accin cu două doze chiar de la început.

6. Puteți amesteca și potrivi va.ccinurile
Dacă aveți un vac.cin J&J, puteți face rapelul cu P.fizer sau M.oderna? Cercetările sugerează că ar putea fi o alegere bună. De exemplu, o doză de rapel P.fizer administrată persoanelor va.ccinate cu J&J a produs puțin mai puțini anticorpi. În schimb, rapelul făcut tot cu J&J a produs cei mai puțini anticorpi.

7. Timpul cel mai bun pentru a treia doză depinde de tipul de va.ccin pe care l-ați primit
Dacă sunteți eligibil pentru a primi a treia doză, o puteți face la cel puțin șase luni după un v.accin de la Mo.derna sau Pf.izer. Oricine s-a vacc.inat cu J&J ar trebui să aștepte cel puțin două luni înainte de a primi rapelul.

8. Rapelurile sunt puțin diferite de va.ccinul „obișnuit”
Un rapel nu este neapărat doar o doză în plus dintr-un va.ccin „obișnuit”. Poate fi aceeași doză sau poate fi mai mică. De exemplu, dacă ați primit un va.ccin P.fizer, ați benficiat de două doze de 30 de micrograme la cel puțin 21 de zile diferență. A treia doză este tot de 30 de micrograme.

9. Efectele secundare ale boosterelor sunt similare cu cele de după a doua doză
Când vine vorba de a treia doză, studiile au indicat că este posibil să aveți simptome similare cu ceea ce ați experimentat după a doua doză Pfi.zer sau Mo.derna. Potrivit FDA, cele mai multe efecte secundare au fost ușoare sau moderate și au inclus dureri de cap, oboseală și dureri musculare.

Mai mulți oameni au spus că au avut ganglionii umflați și sensibilitate la axile. Cele mai frecvente efecte secundare raportate după rapelul de la Johnson & Johnson au fost durerile de cap și oboseala.

10. Durează câteva săptămâni pentru ca protecția boosterelor să-și facă efectul
Corpul are nevoie de puțin timp pentru a produce anticorpii necesari comb.aterii C.OVI.D. Deci un booster nu este o protecție imediată. Pentru majoritatea oamenilor, imunitatea va începe să crească în săptămânile după a treia doză. Efectele Pfi.zer și Mo.derna au atins punctul cel mai eficient după 15 zile, în timp ce rapelul Johnson & Johnson a crescut constant timp de cel puțin 29 de zile.