Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul pentru ROMÂNI. Trebuie să…

Coordonatorul campaniei naționale de vacc.inare Valeriu Gheorghiță a anunțat că joi a fost definitivată lista categoriilor de pacienți pentru care se va recomanda vacc.inarea cu trei doze inițiale și apoi una de rapel.

„Astăzi am definitivat acele categorii de afecțiuni care vor avea recomandare de trei doze de la început. Sunt pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, pacienții oncologici, care au can.cere în tratament imunosupresor sau cu cancere avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru bo/ala oncologică. O a treia categorie este cea a persoanelor cu imunodeficiență dobândită, cu infecție H.I.V sau în stadiul de S.I.D.A, mai sunt pacienții care pentru divese afecțiuni fac traTamente care reduc răspunsul imun, tratamente cu cortizoni sau terapiile biologice, și mai Este o ultimă categorrie a imunodeficiențelor congenitale, cele cu care ne naștem”, a spus Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Acesta a precizat că aceste categorii vor primi recomandare de trei doze inițiale.

„În această situație, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist și se va prezenta la centrul de vacc.inare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la 3 săptămâni sau la o lună dacă vorbim de Pfizer sau Moderna, și la încă o lună indiferent de tipul de va.ccin. (…) Este foarte probabil ca aceste categorii de persoane, care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, ca restul populației, de un rapel, pentru că obiectivul celor trei doze inițiale este de a crește protecția inițială, nu neapărat de a păstra o protecție de durată.

S-a observat că cei din aceste categorii după două doze de va.ccin aveau un răspuns imun în anti.corpi estimat la circa 40-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, unde aveam un răspuns de 80%”, a explicat coordonatorul campaniei.

Acesta susține că această recomandare cu trei doze este aprobată doar pentru vacci.nurile pe bază de A.R.N mesager.

„Foarte probabil că după șase luni vor avea nevoie de această doză de rapel, care este considerată o doză 4”, a adăugat Gheorghiță.