Alocații de până la 160 de euro pentru copiii românilor. De cand se incaseaza banii si ce trebuie sa faci sa ii iei

Veste bună pentru copiii românilor! Unii dintre ei ar putea primi alocații de până la 160 de euro lunar, chiar și retroactiv, timp de trei ani. Iată cine sunt cei care ar putea beneficia de acestă sumă de bani.

Milioane de copii români ar putea să beneficieze de alocații europene, asta dacă părinții lor muncesc peste hotare și dacă au reședința pe teritoriul unei țări care face parte din Uniunea Europeană.

Tot ceea ce trebuie să facă părinții este să depună un formular la Agenția Națională pentru Prestații Sociale, iar dacă toate criteriile sunt îndeplinite, atunci copilul sau copiii lor ar putea primi lunar între 100 și 160 de euro.

Unde mai pui că, dacă nu știați deja acest lucru, dar îndepliniți condițiile impuse de lege, atunci puteți primi aceste sume de bani și retroactiv, pe o perioada de la un an până la trei ani.

”Toți românii care lucrează în afară legal și au reședința pe teritoriul unei țări europene au acces la această alocație europeană, care de fapt e o prestație de tip familial. Are de fapt același regim ca și alocațiile din sistemul românesc. Se poate obține și retroactiv mergând pe un termen de 1 până la 3 ani. Bineînțeles, sunt mai multe criterii care se iau în calcul”, a spus Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision, conform DIGI24.

Însă, deși această lege este în vigoare de ani de zile, timp în care milioane și milioane de români au ales să muncească în străinătate pentru un trai mai bun, conform datelor oficiale, puțini sunt cei care știu că au dreptul la o alocație europeană. Una care este destul de mare în comparație cu alocația națională, pentru care mărirea s-a amânat, din nou, pentru anul 2022.

Așa se face că doar 3% din cei aflați în Diaspora au optat până acum pentru ca minorii lor să beneficieze de alocația europeană, în valoare de până la 160 de euro.

”În acest moment, deși vorbim de milioane de români plecați în afară României pentru a lucra, cam 3% dintre cei de pe teritoriul Uniunii Europene obțin acest tip de alocație, ceea ce înseamnă că principala problemă în accesarea acestei alocații este lipsa de informare. Una dintre soluțiile la care ar trebui să ne uităm cu prioritate este aceea de a ne informa cetățenii. Noi, cei din instituțiile responsabile să o facem, și aici m-aș uită la agenția județeană pentru prestații sociale sau la agenția națională în curtea căreia se depune formularul E411 pentru obținerea alocației”, a mai precizat aceasta.