Scandal uriaș în România! Primul hypermarket care lasă oamenii să intre fără…

Magazinele Cora, situate în centre comerciale, au găsit o soluție pentru ca toate persoanele care doresc să facă cumpărături alimentare din magazinele respective să o poată face, indiferent că sunt sau nu va.ccinați. Reprezentanții lanțului de magazine au făcute culoare separate, însă la Cluj-Napoca a fost primită și prima amendă.

Cora permite accesul fără certificat verde în hypermarket
Lanțul de magazine Cora, pe care le regăsim doar în centre comerciale și mall-uri, au făcut culoare separate pentru cumpărătorii care vor să meargă în mall, față de cei care doresc să ajungă în magazinul alimentar. Astfel, pe culoarul care duce la magazinele din mall intră doar persoanele va.ccinate, cu certificat verde, pe când pe culoarul care duce spre magazin pot intra atât va.ccinați, cât și ne.vaccinați.

Conducerea Cora atrage atenția că actuala formă a Hotărârii de Guvern adoptată pe 25 octombrie 2021 nu are prevederi vizavi de vreo interdicție expresă sau explicație privind felul în care se face accesul din galerii, în hipermarket.

”Importanța respectării accesului clienților la activitatea alimentară esențială”
”Atragem atenția asupra unor confuzii privind definiția „unității alimentare”, noțiune reglementată de HG 843/1999, ignorată în acest moment. Ultimile modificări explică și descriu doar accesul în mall cu privire la restul activităților economice, dar nu au nicio prevedere legată de hipemarket – autoritățile înțelegând importanța respectării accesului clienților la activitatea alimentară esențială”, precizează reprezemtanții Cora.

Reprezentanții lanțului de magazine susțin că soluția găsită de ei respectă toate prevederile legale, apără dreptul la hrană al populației și garantează accesul clienților în cele mai sigure condiții sanitare pentru a putea face cumpărături esențiale.

”Tragem un semnal de alarmă că ignorarea statutului de magazine esențiale pentru retailerii alimentari care activează în cadrul unor centre comerciale discriminează această categorie, distorsionează piața și încalcă principiile concurenței loiale între actorii cu statut egal din acest sector.

Sunt astfel puse în pericol mii de locuri de muncă, securitatea unui întreg lanț de aprovizionare care implică mulți producătorii locali, și nu în ultimul rând sănătatea consumatorilor, care se vor îndrepta spre un număr limitat de magazine, creându-se aglomerație și favorizându-se nerespectarea condiției esențiale de distanțare socială”, transmite compania.

Cora, prima amendă pentru nerespectarea legii
Cu toate acestea, la Cluj-Napoca a fost aplicată și prima sancțiune, în valoare de 5.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

”În cursul zilei de ieri, cu ocazia activităților de verificare a respectării prevederilor specifice contextului epidemiologic actual, întreprinse în intervalul orar 10.30 – 13.30, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca s-au sesizat cu privire la faptul că la nivelul unui centru comercial nu sunt respectate măsurile de prevenire și com.batere a efectelor vir.usului C.ovid-19.

Verificările au indicat faptul că în zona de acces în centrul comercial erau afișate panouri și delimitate două culoare distincte ce indicau faptul că pe un culoar este permisă intrarea în întregul spațiu comercial prin prezentarea Certificatului Verde, pe culoarul ce duce doar în zona hipermarket-ului nefiind necesară prezentarea acestuia.

Polițiștii au dispus eliminarea afișelor neconforme, societatea fiind sancționată în acord cu Legea 55/2020, cu amenda în valoare de 5.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor stabilite prin HG 1090/2021”, a transmis IPJ Cluj.