Medicii dau din casă! Care este adevărul:

Câteva complicați neurologice foarte rare și potențial grave au fost asociate cu va.ccinul AstraZeneca, dar și cu cel de la Pfizer. Cu toate acestea, experții susțin că nu sunt motive pentru a nu mai face aceste va.ccinuri.

Cercetătorii au descoperit că pentru fiecare milion de prime doze de va.ccin Oxford-Astrazeneca au existat aproximativ patru cazuri de Sindrom Gui.llain-Barré, o afecțiune neurologică, scrie Express.co.uk. Lucrarea este cea mai mare investigație de până acum privind potențialele efecte secundare ale va.ccinului, folosind date din programul de va.ccinare din Regatul Unit.

Noi descoperiri privind efectele adverse ale Pfizer și Astrazeneca
Noile descoperiri vin după ce cercetătorii de la Universitatea din Oxford au analizat datele medicale a peste 32 de milioane de oameni din Anglia. Ei au concluzionat că Sindromul Guillain-Barre, para.lizia facială periferică și acc.identul vascular cerebral he.moragic, sunt toate legate atât de infec.ția cu C.ovid-19, cât și de vac.cinare.

Oamenii de știință au descoperit că pentru fiecare milion de prime doze de v.accin Oxford-Astrazeneca au existat aproximativ patru cazuri suplimentare de Sindrom Guillain-Barré, o afecțiune neurologică manifestată prin amorțeală, furnicături și slăbiciune musculară.

Dr. Lahiru Handunnetthi, coautor al lucrării, a precizat: „În studiul nostru, realizat pe aproape 32 de milioane de oameni, am descoperit că mai multe complicații neurologice, cum ar fi sindromul Guillain-Barre, au fost legate atât de in.fecția cu Co.vid-19, cât și de vaccinarea cu prima doză”. Aceste complicații neurologice au fost foarte rare, dar conștientizarea lor va fi importantă pentru îngrijirea pacienților în timpul programelor de va.ccinare în masă din întreaga lume, au subliniat autorii.

Aceste efecte adverse sunt însă rare
„Aceste evenimente adverse sunt foarte rare. Nu este ceea ce ați vedea în mod normal, adică un caz la 1.000 de persoane”, a subliniat profesorul Aziz Sheikh, de la Universitatea din Edinburgh.

Autorii studiului au descoperit și o asociere între va.ccinul Pfizer și acc.identul vascular cerebral, deși alți experți au pus sub semnul întrebării acest lucru din pricina insuficienței datelor. Profesorul Sheikh a mai afirmat că reacțiile adverse legate atât de va.ccinul Pfizer, cât și de cel AstraZeneca „au fost eclipsate de tulburările neurologice observate după infectarea cu Covid”.

„Complicațiile neurologice ale va.ccinurilor sunt mult mai rare decât complicațiile neurologice ale Cov.id-19, arătând încă o dată importanța va.ccinării”, susține el.