Magazinele pe punctul să fie închise! Anunțul autorităților

ANPC a început controalele în hipermarketurile din București pe care le-a luat la rând, iar ce au descoperit inspectorii este cât se poate de grav. Nereguli mari în zonele alimentare din magazinele Auchan, care pun în pericol sănătatea clienților. Controale au fost efectuate și la Cora, dar și la Mega Image.

Propunere de închidere a 4 magazine Auchan
Astfel de controale au fost efectuate de comisarii ANPC și în magazinele Auchan din Capitală. S-a dispus închiderea a patru unități, pe o perioadă de cel mult șase luni. Sunt vizate magazinele Auchan din Titan, Vitan, Militari și Berceni.

Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), citat de Agerpres, controalele întreprinse de echipe ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) din Regiunea Bucureşti-Ilfov – coordonate de vicepreşedintele ANPC, Mihai Culeafă, directorul general al ANPC, Paul Anghel, şi comisarul şef al CRPC Bucureşti-Ilfov, Ionuţ Voevozeanu – în zonele alimentare ale magazinelor din marile lanţuri de hipermarketuri au continuat. Astfel, în data de 1 noiembrie 2021, au fost efectuate verificări ale modului în care este respectată legislaţia în vigoare, în domeniu, la patru puncte de lucru din Capitală ale Auchan România (magazinele Auchan Titan, Vitan, Militari şi Berceni).

În urma controlului, au fost înregistrate abateri importante, care au dus la amenzi contravenţionale în valoare totală de 102.000 lei şi dispunerea unor măsuri complementare importante, printre care oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din consumul uman a tuturor produselor alimentare neconforme identificate în cele patru magazine şi propunerea de închidere pe o durată de cel mult 6 luni a tuturor celor patru unităţi.

Auchan a transmis următoarea reacție “Confirmăm faptul că reprezentanți ai ANPC au derulat astăzi un control în câteva magazine. Autoritatea ne-a sesizat mai multe aspecte, diferite de la un magazin la altul, a căror remediere a fost dispusă imediat, fiind deja finalizată în cea mai mare măsură. Urmează să transmitem către OPC București, mâine dimineață, solicitările ce se impun în vederea redeschiderii către consumatori a zonelor supuse controlului din magazinele în cauză. Toate magazinele noastre au sisteme de audit și control al calității, avem implementată respectarea standardelor ISO pentru managementul calității – fiecare hipermarket beneficiind și de un responsabil de calitate dedicat acestora – toate cu scopul de a răspunde cât mai bine prevederilor legale. De asemenea, magazinele noastre respectă măsurile pentru protecție sanitară împotriva Covid-19. Ne asigurăm clienții că vom crește și mai mult gradul de vigilență și control în această perioadă”.

Magazinele Mega Image luate la puricat de comisarii ANMP
Până acum au fost verificat patru magazine Mega Image din zona București-Ilfov unde comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au descoperit o serie de probleme.

Controlul a avut ca scop verificarea modului în care este respectată legislația în vigoare, iar inspectorii nu se așteptau să găsească asemenea nereguli. În total au fost aplicate amenzi în valoare de 93.000 de lei și s-a dispus închiderea temporară a patru mari magazine. Este vorba despre magazinele de la Piața Domenii, Bulevardul Ion Mihalache, Piața Sudului și unul dintre punctele de lucru de pe Șoseaua Colentina.

Capcane pentru șoareci, produse expirate și gândaci în zona de patiserie
Concret, comisarii au găsit, în zonele alimentare din magazinele Mega Image pe care le-au controlat, gândaci în zona de comercializare a produselor de patiserie, capcane pentru șoareci, ceea ce înseamnă că în zonă există rozătoare, produse expirate, fructe și legume improprii consumului uman, nerespectarea temperaturii de păstrare a produselor calde, de minimum +60 grade C, la raionul gastro.

De asemenea, s-a descoperit că rotisorul, cuptorul și vitrina caldă nu erau igienizate, în timp ce tăvile pentru coacerea pâinii prezentau resturi.

La unul dintre raioanele de panificație (cu servire individuală de către clienți – zona de produse neambalate), s-a constatat: prezența prafului și a pânzelor de păianjen la partea superioară a vitrinelor de prezentare, iar sertarele unde sunt expuse produsele prezentau un strat grosier de resturi alimentare.

S-a mai descoperit: existența unor ventilatoare ale agregatelor frigorifice, precum și agregate frigorifice neigienizate, existența la vânzare, la vitrina asistată, a unor produse fără a avea etichete cu data deschiderii pentru a se putea stabili conformitatea acestora.

„Constat cu tristețe să întâlnim încă astfel de situații cum sunt cele prezentate în ultimele zile, deși am alocat mult timp consilierii și prevenției operatorilor economici. De aceea, manifestăm toleranță zero față de abaterile de la lege și verificăm permanent dacă normele sunt respectate”, a declarat Claudiu Dolot, Președintele ANPC.

Probleme și la Cora
“Patru hipermarketuri cora din București au primit controale din partea ANPC în cursul dimineții de astăzi. În urma controalelor au fost constatate o serie de situații pe care le rezvolvăm în cel mai scurt timp. Cea mai mare parte dintre acestea au fost deja remediate până la această oră. Relația cora cu autoritățile este una constantă și de dialog. Apreciem de fiecare dată observațiile experților ANPC și colaborăm pentru îmbunătățirea activității. Îi asigurăm pe clienți că am implementat toate măsurile de siguranță sanitară și alimentară în magazine, care sunt certificate Safeguard, astfel încât aceștia să aibă o experiență plăcută și sigură la cumpărături. Magazinele cora sunt deschise pentru toți clienții.”