Primul medicament antiviral oral care reduce riscul de spitalizare

Primul medicament antiviral oral care reduce riscul de spitalizare si d.eces din cauza Co.vid-19 a fost aprobat pentru uz casnic in Marea Britanie.

Antiviralul Lagevrio (molnupiravir) s-a dovedit a fi sigur si eficient, a anuntat Agentia de Reglementare a Medicamentelor si Produselor de Sanatate (MHRA), scrie Mirror.

Reduce riscul de spitalizare si d.eces la persoanele cu C.ovid usor pana la moderat, care prezinta un risc crescut de a dezvolta o b.oala severa, a transmis Agentia.

Medicamentul functioneaza prin oprirea inmultirii virusului, ceea ce inseamna ca reduce severitatea b.olii.

S-a constatat ca reduce cu 50% spitalizarea sau d.ecesul pentru adultii nespitalizati cu risc usor pana la moderat, a anuntat guvernul.

Secretarul pentru sanatate si asistenta sociala, Sajid Javid, a declarat: „Astazi este o zi istorica pentru tara noastra, deoarece Marea Britanie este acum prima tara din lume care a aprobat un antiviral care poate fi luat acasa pentru C.ovid-19.

„Acest lucru va schimba jocul pentru cei mai vulnerabili si imunosupresivi, care vor putea primi in curand tratamentul inovator.

„Marea Britanie este lider in cercetarea, dezvoltarea si lansarea celor mai interesante si de ultima ora tratamente, iar multumirile mele se adreseaza echipelor de experti de la MHRA si MSD pentru acest triumf, precum si grupului operativ antiviral care au procurat tratamentul.

„Lucram in ritm in intreaga guvernare si cu NHS pentru a stabili planuri de a implementa molnupiravir la pacienti printr-un studiu national cat mai curand posibil.

„Acest antiviral va fi o completare excelenta la arsenalul nostru impotriva C.ovid-19 si ramane vital ca toata lumea sa vina in fata pentru va.ccin care salveaza vieti in special cei eligibili pentru un rapel – pentru a se asigura ca oamenii sunt protejati, lunile urmatoare.”

Pe baza datelor din studiile clinice, Lagevrio este cel mai eficient atunci cand este administrat in stadiile incipiente ale infectiei.

MHRA recomanda utilizarea acestuia cat mai curand posibil dupa un test pozitiv si in termen de cinci zile de la debutul simptomelor.

Medicamentul este destinat persoanelor care au avut un test C.ovid pozitiv si au cel putin un factor de risc pentru dezvoltarea unor b.oli severe, cum ar fi obezitatea, varsta peste 60 de ani, diabetul sau b.olile de inima.

Dr. June Raine, directorul executiv al MHRA, a explicat impactul pe care l-ar putea avea Lagevrio.

„Lagevrio este o alta terapie pe care trebuie sa o adaugam la arsenalul nostru impotriva C.ovid-19”, a spus dr. Raine.

„Este, de asemenea, primul antiviral din lume aprobat pentru aceasta b.oala care poate fi luat pe cale orala, mai degraba decat administrat intravenos.

„Acest lucru este important, deoarece inseamna ca poate fi administrat in afara unui cadru spitalicesc, inainte ca v.irusul sa treaca la un stadiu sever”.