Certificatul verde, anulat de Tribunalul UE. Cine nu mai are nevoie de el la locul de muncă

În România, certificatul verde a devenit obligatoriu pentru mai multe activități, printre care și accesul în diferite instituții publice sau magazine. Recent însă, o măsură aplicată de autorități, ar putea să schimbe această regulă. Certificatul verde a fost anulat de Tribunalul Uniunii Europene, astfel că o categorie de angajați nu vor mai avea nevoie de acest document pentru accesul la locul de muncă.

Cum s-a ajuns la situația ca certificatul verde să fie anulat de Tribunalul UE
În data de 5 noiembrie, obligativitatea prezentării certificatului verde pentru accesul într-o instituție importantă ar fi fost suspendată. Astfel, potrivit europarlamentarului PNȚCD, Cristian Terheș, certificatul verde a fost anulat de Tribunalul UE, iar intrarea în Parlamentul European nu se mai face în baza acestui document.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, oficialul român a făcut mai multe precizări cu privire la această situație. Se pare că mai mulți lider au fost nemulțumiți de această măsură și au contestat-o. Cu toate că deocamdată a fost suspendată utilizarea certificatului digital, decizia nu este definitivă, putând fi revocată sau înlocuită.

Tribunalul UE a suspendat pe data de 5 noiembrie 2021 decizia biroului Parlamentului European prin care era condiționată intrarea în Parlamentul European a oricărei persoane, inclusiv a europarlamentarilor, de deținerea unui Certificat Verde. Suspendarea este temporară, putând fi revocată sau înlocuită oricând până la finalul procesului, menționa europarlamentarul Cristian Terheș, pe Facebook.

Certificatul verde, contestat de europarlamentari
Măsura a fost contestată de către sindicatele angajaților din Parlamentul UE, dar și de o serie de europarlamentari. Aceștia din urmă au transmis chiar o scrisoare președintelui Sassoli, prin care solicitau revocarea acestei măsuri, considerate de mulți abuzivă.

Acțiunile de suspendare și anulare a acestei decizii au fost deschise atât de către o serie de europarlamentari, cât și de o serie de angajați ai Parlamentului European, toți aceștia fiind reprezentați de firma de avocatură „Notre Bon Droit”.

Împotriva acestei măsuri abuzive au protestat atât sindicate ale angajaților din Parlament, cât și europarlamentari. De exemplu, zeci de europarlamentari au cosemnat o scrisoare adresată președintelui Sassoli cerându-i să revoce această măsură abuzivă, preciza Terheș.

Biroul Parlamentului European, într-o acțiune abuzivă, ce a avut sprijinul majorității grupurilor politice, cu precădere PPE (unde e PNL), Renew (unde e USR) și S&D (unde e PSD), a decis pe data de 27 octombrie 2021 că în incinta Parlamentului European de la Bruxelles, Strasbourg și Luxembourg nu se va putea intra decât dacă se prezintă la intrare Certificatul Verde. Decizia se aplică, începând cu data de 3 noiembrie, atât europarlamentarilor, cât și angajaților și vizitatorilor în Parlamentul European.

Cine sunt europarlamentarii care au solicitat anularea deciziei
Cinci europarlamentari au mers la Tribunalul UE, în data de 4 noiembrie, pentru a contesta decizia impunerii certificatului verde. Aceștia au solicitat anularea acestuia.

Pe data de 4 noiembrie 2021, cinci europarlamentari au contestat la Tribunalul UE această decizie, cerând atât anularea, cât și suspendarea ei. Cei cinci europarlamentarii care au deschis acest proces sunt Robert Roos, Anne-Sophie Pelletier, Francesca Donato, Virginie Joron și încă un europarlamentar care a cerut să fie anonim, se mai arată în mesajul de pe Facebook al politicianului.

Motivele care au dus la eliminarea certificatului verde în Parlamentul European
Președintele Tribunalului UE, M. van der Woude, a decis pe data de 5 noiembrie suspendarea acestei decizii în cazul reclamanților, motivând această decizie. Se pare că îndeplinirea mandatelor reclamanților era îngrădită. Totuși, liderul Parlamentului European preciza că accesul în sediul Parlamentului European va fi condiționat de un test negativ.

În aceste împrejurări, apare necesar, în interesul bunei administrări a justiției, să se suspende executarea deciziei atacate prin limitarea condițiilor de acces al reclamanților în sediul Parlamentului European la condiția unui auto-test negativ. Dacă rezultatul este pozitiv, acest test trebuie urmat de un test PCR. În cazul unui rezultat pozitiv la ultimul test, Parlamentul European poate refuza accesul solicitanților la sediul său, a adăugat acesta.