Ministerul Sănătății, anunț de ultimă oră! Regulile se schimbă radical

Schimbare radicală după m.oartea lui Petrică Mîțu Stoian. Ministerul Sănătății schimbă regulile în privința terapiei hiperbare, după m.oartea artistului.

La autopsie, medicii au descoperit că plămânii artistului au fost grav afectați de această terapie. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Ministerului Sănătătii precizează că, în luna aprilie 2021, a fost aprobat Protocolul de Medicină Fizică și de Reabilitare post-COV.ID-19 elaborat de Comisia de specialitate Medicină Fizică și Reabilitare post-COVID-19.

Acest protocol reglementează procedurile de recuperare și reabilitare ale pacientului trecut prin C.OVID-19, dar și activitatea personalului medical pentru recuperarea și reabilitarea pacientului post-CO.VID-19. Iată ce se spune despre oxidenoterapia hiperbară.

”În ceea ce oxidenoterapia hiperbară, reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în C.OVID-19.

Singura mențiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică și de reabilitare post-CO.VID-19 se află la secțiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelență în recuperare fizică”, se mai arată în comunicat.

Conform acestuia, într-o adresă către Ministerul Sănătății, specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare consideră „periculoasă promovarea a.gresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COV.ID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice.”.

De asemenea, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că nici Normele Contractului-Cadru în vigoare nu decontează pentru asigurați o astfel de procedură.

Ministerul Sănătății a mai anunțat că DSP Caraș-Severin face verificări în unitățile medicale în care a fost internat artistul Petrică Mîțu Stoian.

”Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin a demarat o verificare la unitățile medicale în care a fost internat pacientul, conform competențelor ce revin Direcției. Se verifică condițiile igienico-sanitare și respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară„, se indică într-un comunicat al ministerului.

Petrică Mîțu Stoian a murit, sâmbătă, la Spitalul din Reșița, județul Caraș-Severin, unde fusese internat cu sechele post-COV.ID. Artistul a fost înm.ormântat ieri, în aplauzele a mii de oameni care au spus că vor să se facă dreptate. Tot ieri, sora lui Petrică Mâțu Stoian, declarații șocante despre clinica la care s-a tratat artistul a mers să facă tratament post-co.vid spunând că ar fi trăit dacă nu s-ar fi dus la acea clinică.

”Când m-am dus și l-am văzut (n.red. la spital) el mi-a zâmbit și s-a bucurat ca am venit în ajutorul lui. Mi-a zis: Soră-mea, uite si tu cum am ajuns. Zic: taci că te faci bine. Tu ești puternic. Si atunci el a zis ca nu mai poate. Nu mai credea că se face bine.

S-a dus și noi am ramas, doar noi două din familie. Eu am imaginea aceea de la spital, sper ca pot sa o pierd, pentru mine rămane cel mai iubit om. Dacă nu se ducea la clinică ar mai fi trăit mult si bine. Să iasă la iveală ce s-a întamplat și sa nu mai moară nimeni”, a spus Maria Tarchila în ediția de ieri a emisiunii La Măruță.