Ultima ora despre certificatul verde! Este răsturnare totală de situație: La noi nu se poate!

Profesorul dr. academician Constantin Popa, șeful Clinicii de neurologie de la Institutul Național de Neurologie și Boli Cardiovasculare din București a vorbit despre vaccinarea obligatorie și despre certificatul verde.

Acesta a precizat motivul pentru care în România aceste măsuri nu pot deveni obligatorii.

Certificatul verde CO.VID nu poate fi impus în România. Un reputat medic a spus tot. De ce în alte țări se poate?

Certificatul verde-CO.VID urmează să fie impus în mai multe țări europene, însă profesorul dr. academician Constantin Popa spune că acest lucru nu se poate întâmpla și în România, cu toate că și Thierry Breton, comisarul european pentru Piața Internă, a declarat că votul pentru impunerea certificatului verde este important, subliniind că acesta asigură supraviețuirea în pandemie.

Reputatul neurolog spune că în România, Constituția nu permite acest lucru, în timp ce în state precum Franța sau Germania decizia de a impune certificatul verde este, de fapt, o decizie statală.

„Certificatul verde este în anumite țări obligatoriu, știu foarte bine ce este în Franța, ce este în Germania, acolo este o decizie statală, politică, cu caracter social. La noi nu se poate. Lucrurile sunt foarte delicate. Obligativitatea vaccinării nu poate să existe la noi în țară.”, a spus prof. dr. academician Constantin Popa, citat de național.ro.

Șeful Clinicii de neurologie de la Institutul Național de Neurologie și Boli Cardiovasculare din București a vorbit și despre contraindicațiile pentru vaccinarea anti-CO.VID, subliniind că acestea nu există la modul general și că trebuie aplicate în funcție de starea de sănătate a fiecărui pacient.

Ce se întâmplă după ce certificatul verde expiră

Românii ar putea rămâne fără certificatul verde COV.ID începând din luna iunie anul viitor. Medicul militar Valeriu Gheorghiță a explicat, de fapt, care este motivul pentru care certificatul are valabilitate doar până atunci.

Potrivit coordonatorului campaniei de vaccinare anti-coronav.irus din România, Comisia Europeană a ținut cont de două aspecte atunci când a pus la punct acest document, respectiv perioada până la care se va întinde pan.demia și impactul pe sistemul social, medical și economic.

„În momentul în care s-a stabilit, la nivelul Comisiei Europene, această valabilitate (iunie 2022, n.r), s-au luat în calcul două aspecte: care va fi perioada până la care se va întinde această situație pand.emică, cu risc crescut de număr de cazuri și impact pe sistemul social, sistemul medical și sistemul economic. Din acest punct de vedere s-a considerat că o perioadă de un an de zile de când a fost implementat este una rezonabilă. Un alt argument în plus pentru această perioadă de valabilitate a fost estimarea protecției pe care noi o avem după vaccinare – aveam date la 6 luni, la 8 luni, la momentul respectiv și atunci se preconiza protecție care se va menține cel puțin un an de zile.”, spune Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a mai spus că nu este imposibil ca în perioada următoare certificatul verde CO.VID să fie refedinit, cel puțin la anumite categorii de persoane.

”Vedem că deja Franța a impus obligativitatea, pentru persoanele de peste 65 de ani, de a se efectua această doză booster, care să fie inclusă și în certificatul digital. Ceea ce mă face să cred că nu este exclus ca în perioada lunilor următoare să asistăm la o redefinire a certificatului digital. Cel puțin pentru anumite categorii – persoane vulnerabile sau persoane la risc mare de expunere, cum e personalul medical – să fie nevoie de includerea unei doze booster (în certificatul de vaccinare, n.red), doză de rapel la minim șase luni”, a declarat şeful campaniei de vaccinare.