Când va lovi valul 5 în România? Avertismentul sumbru lansat de Octavian Jurma după ce au fost anunțate relaxările de sărbători

Octavian Jurma avertizează că valul 5 va lovi la jumătatea lunii ianuarie, când autoritățile vor fi în vacanță și vor reveni la începutul acestui val pandemic, când va fi mult prea târziu, și nu vor avea timp să ia măsuri.

Medicul Octavian Jurma avertizează că românii vor plăti scump pentru aceste relaxări de sărbători. Acesta este de părere că cea mai periculoasă măsură este faptul că s-a dat drumul la petreceri de Revelion.
Tinerii vor avea cel mai mult de suferit în valul 5.

Octavian Jurma nu este deloc de acord cu decizia oficialilor de a relaxa măsurile de sărbători, după părerea lui, cea mai periculoasă dintre măsuri este faptul că s-a dat liber la petreceri de Revelion. Potrivit cercetătorului, tulpina Omicron a migrat în rândul tinerilor, iar această relaxare ar putea fi plătită cu un preț mare.

Medicul a mai precizat că această tulpină se va mișca repede, încât nu vom avea timp să mai luăm măsuri.

”Avem această situaţie în care măsurile sunt justificate de ieşirea din valul Delta dar nu mai sunt justificate de iminenţa valulul Omicron, care este cel mai probabil, din aceste calcule, să debuteze la jumătatea lunii ianuarie. Asta înseamnă că autorităţile vor fi în vacanţă, vom reveni direct în faza de debut a valului Omicron”, a spus Octavian Jurma.

Medicul a semnalat că țara noastră s-ar putea confrunta cu o problemă foarte mare în anul 2022.

”Anul trecut, dacă ne uităm pe curba epidemică, la venirea din vacanţă avem o creştere, un vârf de cazuri, în ianuarie, dar pentru că şcolile s-au deschis în februarie, nu a devenit un val, s-a potolit şi a debutat la revenirea elevilor la şcoală. Anul acesta, însă, şcolile se redeschid exact la revenirea din această vacanţă”, a explicat Octavian Jurma.

Octavian Jurma a precizat că multe țări au cerut oamenilor să-și petreacă sărbătorile în familie, să renunțe la petreceri, iar în cazul nostru, presiunea din partea HoReCa este foarte mare.

În ceea ce privește răspândirea tulpinii Omicron, Jurma a precizat că UE a reacționat destul de repede de data asta și a luat decizia de a închide granițele, care ne-a ajutat și pe noi să nu avem în acest moment tulpina Omicron care să se răspândească.