S-a aflat! Iată care au fost ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu,

La data de 25 decembrie 2022 se împlinesc 33 de ani de la momentul căderii Partidului Comunist. Această zi reprezintă și momentul în care soții Ceaușescu, conducătorii României în perioada comunismului, au fost exe.cutați în mod public. Iată care au fost ultimele cuvinte ale acestora.

Nicolae Ceaușescu a fost secretarul general al Partidului Comunist Român și șeful de stat al Republicii Socialiste România din anul 1967 până în 1989.

Atât el, cât și soția sa, Elena Ceaușescu, erau unele dintre cele mai importante și influente persoane ale statului român din perioada comunistă.

Cuplul a fost exe.cutat la Târgoviște în data de 25 decembrie 1989, mai exact în ziua în care revoluția începută la 16 decembrie lua sfârșit. Sentința prin care cei doi urmau să fie exe.cutați a fost anunțată de instanța încropită la Târgoviște în aceeași zi, la ora 14:15.

Care au fost ultimele cuvinte ale lui Nicolae Ceaușescu
Ziua de Crăciun a anului 1989 avea să fie ultima pentru cuplul dictatorial Nicolae și Elena Ceaușescu. Aceștia au fost exe.cutați prin împușcare la 5 minute după anunțarea sentinței acestora, chiar în curtea garnizoanei din Târgoviște.

În drum spre locul în care avea să aibă loc exe.cuția, Nicolae Ceaușescu și-a arătat nemulțumirea în legătură cu organizarea evenimentului în sine, exclamând: „Puteam fi împu.șcați fără mascarada asta”.

Cuplul dictatorial a fost legat de mâini și dus către locul exe.cuției, în ciuda tuturor protestelor lor împotriva situației în care se aflau. Elena Ceaușescu a declarat înainte de momentul exe.cuției că ea își dorește să moa.ră împreună cu soțul ei: „Împreună am luptat, să mu.rim împreună!”.

Înainte ca gloa.nțele să îi atingă pe cei doi, Nicolae Ceaușescu și-a rostit ultimele cuvinte, care diferă de la o sursă la alta. Cea mai cunoscută variantă este cea conform căreia fostul președinte al Republicii Socialiste Române a strigat „Trăiască Republica Socialistă România Liberă și Independentă! Moa.rte trădătorilor!

Istoria mă va răz.buna!”. Alte surse declară că Ceaușescu a început să cânte primele versuri din cel mai cunoscut cântec comunist „Internaționala”: „Sculați, voi oropsiți ai vieții,/ Voi, osândiți la foame, sus!/ Să fiarbă-n inimi răzvrătirea,/ Să înceapă al lumii vechi apus!”.

Televiziunea națională a prezentat comunicatul de presă privind execuția cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu și a făcut publice imaginile din timpul procesului și exe.cuției. Pe lângă fotografii, postul național de televiziune a publicat și fragmente din filmările din timpul exe.cuției.

La scurt timp după exe.cuția celor doi, pedeapsa cu moa.rtea a fost abolită din cadrul constituției României, exe.cutarea cuplului prezidențial fiind ultima astfel de pedeapsă din istoria recentă a țării.

Trupurile neînsuflețite ale cuplului au fost duse după câteva zile la mor.ga Spitalului Militar Central, după ce au fost ținute la stadionul Ghencea. După încă puțin timp, acestea au fost în cele din urmă transportate la Cimitirul Ghencea și înmormâ.ntate în secret.

În ciuda faptului că Ion Iliescu a preluat conducerea României după puțin timp de la de.cesul cuplului, conform unui documentar BBC, acesta nu ar fi fost de acord la început cu exe.cutarea celor doi. Motivul opunerii în fața propunerii de exe.cuție nu este însă cunoscut publicului.

Exe.cuția a avut totuși loc după ce Ion Iliescu a acceptat în cele din urmă propunerea, la îndemnul generalului Victor Atanasie Stănculescu. Acesta a susținut că în cazul opunerii asupra exe.cuției, armata va opri procesul de colaborare cu Consiliul Frontului Salvării Naționale.

Astfel, Iliescu este constrâns să ia o decizie în favoarea sa, acceptând în cele din urmă propunerea pentru a avea în continuare parte de sprijinul armatei, scrie kanald.ro.