Mare atentie! Milioane de romani folosesc acest medicament fara sa stie la ce riscuri se supun

Un nou studiu arată că paracetamolul luat pe termen lung provoacă o creștere a tensiunii arteriale, iar în cazul celor care suferă de hipertensiune, crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Astfel, medicii transmit un avertisment cu privire la utilizarea acestui medicament.

În urma unei noi cercetări, medicii au ajuns la concluzia că paracetamolul luat pe termen lung crește riscul bolilor de inimă și de apariție a AVC, în special în cazul celor care suferă de hipertensiune arterială. Conform studiului, medicamentul provoacă o creștere a tensiunii arteriale și implicit a riscului apariției bolilor de inimă.

Astfel, cercetătorii spun că pacienții cărora li se prescrie paracetamol, utilizat de obicei pentru dureri cronice, ar trebui să primească cea mai mică doză eficientă și pentru cel mai scurt timp. Potrivit experților, creșterea tensiunii arteriale ar putea crește și riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral cu aproximativ 20%.

De asemenea, specialiștii sugerează că, în urma studiului, trebuie să se facă o revizuire a prescripțiilor de paracetamol pe termen lung la pacienți. Vizați în mod special sunt cei cu hipertensiune arterială sau cei cu risc deosebit de boli de inimă sau accident vascular cerebral.

„Acest studiu arată clar că paracetamolul – cel mai folosit medicament din lume – crește tensiunea arterială, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral. Medicii și pacienții împreună ar trebui să ia în considerare riscurile versus beneficiile prescrierii de paracetamol pe termen lung, în special la pacienții cu risc de boli cardiovasculare”, a declarat profesorul James Dear, președintele personal de farmacologie clinică la Universitatea din Edinburgh.

În cadrul studiului, după ce oamenii au oprit administrarea medicamentul, tensiunea arterială a revenit la nivelul la care era la începutul cercetării, ceea ce sugerează că paracetamolul a provocat creșterea.