Intră în vigoare de la 1 Martie. E obligatoriu în România! Mai sunt doar două săptămâni

Românii mai au două săptămâni la dispoziție pentru a se înscrie în Spațiul Privat Virtual, motiv pentru care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a venit cu o atenționare în acest sens. Cei care nu se înscriu la timp, vor avea parte de probleme.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) spune că milioane de români mai au doar două săptămâni la dispoziție pentru a se înscrie în Spațiul Privat Virtual (SPV). În cazul în care nu se vor înscrie la timp, aceștia nu vor mai putea să își exercite atribuțiile fiscale.

Amintim că SPV-ul este serviciul prin care ANAF comunică cu contribuabilii, acesta fiind obligatoriu pentru firme și pentru PFA-uri de la 1 martie 2022, după cum prevede o OUG din august 2021, publicată în Monitorul Oficial.

”Utilizarea obligatorie a Spaţiului Privat Virtual (sistemul de comunicare electronică dezvoltat de Ministerul Finanţelor – ANAF) pentru toţi contribuabilii reprezintă un pas important în digitalizarea relaţiei dintre plătitorul de taxe şi ANAF. De la 1 martie 2022, Fiscul va comunica numai electronic cu agenţii economici, prin SPV! Sperăm că agenţii econo­mici care nu erau încă înrolaţi în SPV au reuşit să se înregistreze sau o vor face în următoarele două săptămâni“, a explicat René Schöb, partner, head of tax and legal în cadrul firmei de audit şi consultanţă KPMG.

509.679 de persoane juridice erau înregistrate în aprilie 2021
Datele Agenției Naționale de Administrare Fiscală arată că în aprilie 2021, în cadrul SPV erau înregistrate 509.679 de persoane juridice, dintr-un total de 1.554.688 persoane juridice care ar trebui să se înregistreze în SPV.

„De asemenea, 34.720 de persoane fizice care au cod de identificare fiscală sunt înregistrate în SPV (aici ar intra PFA-urile, de exemplu) dintr-un număr total de 662.128 de persoane fizice care au cod de identificare fiscală şi care ar trebui să se înregistreze în SPV“, se arată în nota de fundamentare a legii care obligă firmele şi PFA-urile să se înscrie în SPV.