Ce au decis să facă SUA, NATO şi UE după ce Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din Ucraina

SUA, NATO și Uniunea Europeană au reacționat imediat după ce Rusia a recunoscut regiunile Donețk și Lugansk și au precizat ce sancțiuni îi vor fi impuse țării din această cauză.

Ce a transmis Casa Albă. Sunt anunțate sancțiuni
Casa Alba a transmis că președintele Joe Biden urmează să semneze un ordin executiv prin care să interzică finanțarea, investițiile și comerțul către sau dinspre regiunile mai sus menționate.

SUA va „interzice noi investiții, comerț și finanțare de către americani către, dinspre sau în așa-numitele regiuni DNR și LNR ale Ucrainei”, se arată într-un comunicat.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Casei Albe transmitea că vor fi luate măsuri economice pentru a sancționa Rusia în acest caz, unele diferite față de cele stabilite deja în cazul în care Rusia va invada Ucraina.

„Am anticipat o astfel de mișcare din partea Rusiei și suntem gata să răspundem imediat. Pentru a fi clar: aceste măsuri sunt separate și ar fi în plus față de măsurile economice rapide și severe pe care le-am pregătit în coordonare cu Aliații și partenerii în cazul în care Rusia invadează Ucraina”, a afirmat secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, într-o declarație.

Liderii Comisiei Europene și a Consiliului European au transmis că recunoașterea independenței regiunilor separatiste din Ucraina este o încălcare „flagrantă” a dreptului internațional.

De asemenea, Ursula von der Leyen și Charles Michel au spus că Rusia va fi sancționată.

“Acest pas este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, precum și a acordurilor de la Minsk. Uniunea va reacționa cu sancțiuni împotriva celor implicați în acest act ilegal”, au transmis aceștia.

„The recognition of the two separatist territories in #Ukraine is a blatant violation of international law, the territorial integrity of Ukraine and the #Minsk agreements

EU and its partners will react with unity, firmness and determination in solidarity @ZelenskyyUa @POTUS

— Charles Michel (@eucopresident) February 21, 2022”

NATO, reacție după ce Putin a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din Ucraina
Șeful NATO a transmis că Rusia a subminat suveranitatea Ucrainei prin acest gest, dar în același timp acest lucru constituie o piedică pentru soluționarea conflictului.

Totodată, recunoașterea regiunilor separatiste din Ucraina reprezintă o încălcare a Acordului de la Minsk, din care face parte și Rusia, a transmis NATO.

„Subminează și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, erodează eforturile de soluționare a conflictului și încalcă Acordurile de la Minsk, la care Rusia este parte”, arată un comunicat transmis de Alianță.