Cine este „Fantoma Kievului”, pilotul ucrainean de MiG-29 care ar fi doborat 6 avioane rusesti in 30 de ore

De sambata, 26 februarie, luptele continua pe strazile capitalei Kiev, in timp ce localnicii se roaga pentru siguranta lor. Intr-un astfel de timp, orice stire despre victoria Ucrainei asupra rusilor, este prinsa de oameni ca un talisman de ridicare a moralului.

In prezent circula pe internet povestea ca exista un pilot de MiG-29 din Fortele Armate Ucrainene care a doborat mai multe avioane de lupta rusesti. Acest pilot este poreclit „Fantoma Kievului”, arată New York Post.

Cine este pilotul vedeta

Pilotul vedeta a Aviatiei ucrainene, care a capatat numele de Fantoma Kievului, a raspandit frica in randul armatei ruse inca de la inceputul invaziei asupra Ucrainei. Pilotul de MiG-29, despre care se spune ca a doborat 6 avioane rusesti in ziua de 24 februarie 2022, ar exista cu adevarat.

Petro Porosenko, fostul presedinte al Ucrainei, a confirmat existenta pilotului, distribuind pe Twitter si o fotografie cu acesta.

„In fotografie – pilotul MiG-29. Aceeasi Fantoma a Kievului. Provoaca teroare inamicilor si mandrie la ucraineni. Are 6 victorii asupra pilotilor rusi! Cu aparatori atat de puternici, Ucraina va castiga cu siguranta!”, a scris fostul presedinte pe Twitter.

De asemenea, un video cu un MiG-29 doborand un Su-35 aproape de Kiev au fost publicate de activistul pentru drepturile omului Sergei Naumovich.

Ce spun autoritatile din Ucraina despre Fantoma Kievului

Potrivit minstrului Apararii din Ucraina, care a postat un mesaj pe Facebook, pilotul care a ridicat moralul Armatei ar putea fi unul dintre pilotii rezervisti, pe care statul i-a mobilizat dupa inceperea conflictului.

Comandantul Fortelor Armate Ucrainene, Valerii Zaluzhnyi, a declarat ca nu poate decat sa confirme ca 6 avioane rusesti au fost doborate in prima zi a conflictului, dar nu si cine le-a doborat.

„Adevarat sau nu, acesta este EXACT genul de poveste inspiratoare de care rezistenta are nevoie in acest moment”, a spus un utilizator .